Τρίτος ο Γιάννης Ταμουρίδης που πήρε την κόκκινη φανέλα των σπριντ ανάβασης. Κορυφαίος νέος ποδηλάτης ο Χάρης Καστραντάς. Εντυπωσιάστηκαν οι ξένοι με τις διαδρομές του αγώνα.

Η συναρπαστική περιπέτεια των πέντε ημερών του 18ου Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας –Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ολοκληρώθηκε  το μεσημέρι της Κυριακής στην Πλατεία Κοτζιά στο Δημαρχείο της Αθήνας  με  78 ποδηλάτες να τερματίζουν καταπονημένοι αλλά και ικανοποιημένοι από την αγωνιστική προσπάθεια το 5ο και τελευταίο ετάπ από την Κόρινθο στην Αθήνα απόστασης 105 χλμ.

Μεγάλος νικητής του Γύρου ήταν όπως είχε διαφανεί από τη χθεσινή ημέρα ο 32χρονος Σλοβένος Ρόμπερτ Βρέτσερ της TEAM VORALBERG με συνολικό χρόνο 16 ώρες 40.54.

Ο Ντάβιντε Ρεμπελίν της MERIDIANA (ασημένιο Ολυμπιακό μετάλιο στο Πεκίνο το 2008) ήταν δεύτερος με τρία δευτερόλεπτα διαφορά, και ο Γιάννης Ταμουρίδης τρίτος με 56 δευτερόλεπτα διαφορά από τον πρώτο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ομάδα του Βρέτσερ έχει λάβει μέρος τρείς φορές στο Γύρο Ελλάδας (2002,2003, 2012) και έχει κερδίσει με διαφορετικούς αθλητές και τις τρείς διοργανώσεις. Μάλιστα το 2003 νικητής ήταν ο πρωταθλητής Βασίλης Αναστόπουλος, ο μοναδικός  Έλληνας που έχει κερδίσει το Διεθνή Γύρο Ελλάδας. Νικητής του ετάπ Κόρινθος -Αθήνα  αναδείχθηκε ο Ιταλός Ενρίκο Ρόσι της Meridiana Kamen Team  με χρόνο 2.14 41. Με τον ίδιο χρόνο τερμάτισε δεύτερος ο Ισπανός Χοακίν Σομπρίνο της SP Tableware ενώ τρίτος ήταν ο Χάρης Καστραντάς της GIOS-DEYSER LEON KASTRO

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ

Γύρω από τα πρόσωπα του Γιάννη Ταμουρίδη και του Περικλή Ηλία καθώς και της ομάδας τους την SP TABLEWARE κινήθηκε ο επίπονος αγώνας των 700 χλμ.

Ο 32χρονος πρωταθλητής του ΠΑΟΚ με τις εκατοντάδες νίκες σε γύρους και μεγάλη ελπίδα της Ελληνικής ποδηλασίας για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς του Λονδίνου κατέλαβε την τρίτη θέση σε ένα αγώνα που  όπως ο ίδιος είχε προβλέψει έμελλε να κριθεί από το πρώτο κιόλας ετάπ.

Με το ταλέντο και την εμπειρία του ο Ταμουρίδης ήταν ο φυσικός αρχηγός της ομάδας και μοιραία οι διεκδικητές του Γύρου είχαν στραμμένη την προσοχή επάνω του.

Ο Περικλής Ηλίας έφθασε για άλλη μια φορά σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και ήταν το καλό χαρτί της ομάδας δίνοντας λύσεις όπου έπρεπε ενώ κέρδισε και το 3ο ετάπ της Μεθώνης.

Ο Γιάννης Ταμουρίδης ήταν και ο νικητής των σπριντ ανάβασης με δεύτερο τον συναθλητή του στην SP Tableware Ουκρανό Αρτεμ Τόπτσανιουκ, και τρίτο τον Ιταλό Αλμπέρτο Ντι Λορέντζο της  Meridiana

Σπουδαία μηνύματα για το μέλλον έστειλαν οι νέοι ποδηλάτες, και κυρίως οι  Χάρης Καστραντάς και Γιώργος Μπούγλας οι οποίοι μονοπώλησαν την πρώτη θέση της γενικής κάτω των 23 με τον πρώτο να κατακτά τη λευκή φανέλα του νικητή.

 

ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ολοι οι ξένοι συμμετέχοντες, αγωνιζόμενοι, προπονητές, τεχνικοί είχαν μόνο λόγια θαυμασμού για τις  αγωνιστικές και περιηγητικές ημέρες που έζησαν στη χώρα μας  ενώ στα σχόλια τους αποθέωναν το φυσικό τοπίο της Ελλάδας και τις μαγευτικές ομορφιές της Πελοποννήσου με τις εναλλαγές των διαδρομών σε βουνό και θάλασσα.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΘΛΩΝ

Μετά τον τερματισμό πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό Αθηναϊκό ξενοδοχείο δεξίωση στην οποία απονεμήθηκαν τα έπαθλα στους νικητές του 18ΟΥ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου.

Στο τραπέζι των επισήμων κάθονταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ.Πάνος Μπιτσαξής, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (χρυσού χορηγού του Γύρου Ελλάδας) κ. Κλέων Παπαδόπουλος, η κ.Ευθυμία Χαλάτση μέλος του Δ.Σ της ΟΠΑΠ ΑΕ (μεγάλου χορηγού του Γύρου Ελλάδας),ο κ. Γιώργος Καλούδης διευθυντής του φορέα «Συμμαχία για την Ελλάδα» του Ε.Ο.Τ, ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος αναπληρωτής γεν. διευθυντής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , η κ. Βιβή Σιδέρη διευθύντρια δημοσίων Σχέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η κ. Δώρα Γιαννακάκη διευθύντρια επικοινωνίας του ΣΚΑΙ .

Το παρών έδωσαν επίσης ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός , ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φαρμάκης, ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ κ. Ανδρέας Κορδολαίμης και ο σύμβουλος του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας κ. Γρηγόρης Ντάσκας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ρόμπερτ Βρέτσερ, Νικητής 18ου Διεθνή Γύρου Ελλάδας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναθλητές μου στην ομάδα για τη βοήθειά τους. Στο πρώτο ετάπ δεν είχαμε σχεδιάσει να πάρω εγώ τη φανέλα. Αφού την κέρδισα , η ομάδα έκανε πολύ καλή δουλεία  τις τέσσερις υπόλοιπες ημέρες κάνοντας κοντρόλ του αγώνα και προσέχοντας την SP TABLEWARE που διεκδικούσε τη νίκη. Ηταν η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα, εντυπωσιάστηκα από τα όμορφα βουνά αλλά και οι διαδρομές ήταν υπέροχες. Θα ήθελα πολύ να ξανατρέξω στη χώρα σας.»

 

Γιάννης Ταμουρίδης

«Για μας ο στόχος ήταν να κερδίσουμε το Γύρο. Ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Κάθε μέρα είχαμε δικό μας αθλητή στο βάθρο . Εχουμε την τρίτη στη γενική, την πρώτη στην ομαδική, έχουμε κερδίσει το σπριντ ανάβασης. Τι άλλο να περιμένουμε από μια ομάδα μόλις τριών χρόνων που ανταγωνίζεται ομάδες του εξωτερικού με μεγάλη παράδοση ,κορυφαία ονόματα, και τεράστια μπάτζετ.

Είμαι ευχαριστημένος με το επίπεδο όλων των Ελλήνων αθλητών, αφού εκτός από τις δύο επαγγελματικές ομάδες και οι άλλες δύο εθνικές ομάδες με νέους αθλητές στάθηκαν αντάξιες των απαιτήσεων ενός τέτοιου αγώνα.

Η προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ήδη ξεκινήσει. Θα συνεχίσω στους δύο μήνες που απομένουν χωρίς διακοπή με συμμετοχή σε 3-4 γύρους ακόμη, και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα με στόχο να ανεβάζω σταδιακά τα επίπεδα απόδοσης.

Τρέχοντας σε όλο τον κόσμο 6-7 γύρους το χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια, θέλω να τονίσω ότι δεν έχω ξανατρέξει σε ωραιότερο γύρο από άποψη τοπίου και φυσικής ομορφιάς. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να το προβάλλουμε. Μόνο η ποδηλασία μπορεί να δώσει την ευκαιρία για μόνιμη και διαρκή τουριστική προβολή της χώρας μας διεθνώς.»

Περικλής Ηλίας

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι σε όλη την ομάδα, Κατακτήσαμε την τρίτη θέση της γενικής με το Γιάννη Ταμουρίδη , κέρδισα ένα ετάπ, οι συναθλητές μου τα πήγαν και αυτοί περίφημα. Ηταν μια σημαντική επιτυχία για όλους. Για μένα ο Γύρος ήταν και μέρος της προετοιμασίας μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από εδώ και στο εξής η δουλειά θα γίνεται σε πιο εντατικούς ρυθμούς, πιο σκληρή προπόνηση και ελπίζω στις 12 Αυγούστου να βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Γύρος γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, και οι ξένοι συναθλητές μου μετά από κάθε ετάπ, έτρεχαν στη θάλασσα  για να απολαύσουν τον ήλιο και τα τοπία. Ηταν ξετρελαμένοι γιατί στις χώρες τους δεν έχουν την τύχη να βλέπουν τοπία τέτοιας ομορφιάς. Για μένα ήταν από τους πιο  όμορφους γύρους που έχω τρέξει.»

 

Χάρης Καστραντάς, νικητής γενικής ατομικής κάτω των 23

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι όλοι και εγώ προσωπικά. Μαζί με το Γιώργο Μπούγλα αλλάζαμε την πρώτη θέση της γενικής ατομικής κάτω των 23 και στο τέλος κατάφερα να κρατήσω εγώ τη φανέλα. Βρισκόμαστε σε εξαιρετική κατάσταση, και αυτό το βγάλαμε σε ένα αγών με υψηλό επίπεδο και συναγωνισμό με ποδηλάτες πρωταθλητές από Σερβία, Ουγγαρία. Φανήκαμε νομίζω αντάξιοί τους και στο τέλος τους κερδίσαμε.»

 

Κλέων Παπαδόπουλος, πρόεδρος Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Ο Γιάννης Ταμουρίδης και ο Περικλής Ηλίας δύο από τους αθλητές που στηρίζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν πρωταγωνιστές στο Γύρο Ελλάδας και έδειξαν το ταλέντο και τη δυναμική που τους διακρίνει ενώ θα συμμετάσχουν με προσδοκία διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γύρος της Ελλάδας είναι σπουδαία διοργάνωση η οποία τονώνει την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό ιδίως σε μια δύσκολη τουριστική περίοδο όπως αυτή που έρχεται και ελπίζουμε ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη.»

Θανάσης Τερζής,  Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας

«Ο 18ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας ολοκληρώθηκε με άψογο τρόπο και ανέδειξε αγωνιστικά τους Ελληνες αθλητές Γιάννη Ταμουρίδη  και  Περικλή Ηλία που θα μας εκπροσωπήσουν με πολλές ελπίδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Παράλληλα ξεχώρισε και το νέο αίμα της ποδηλασίας με τους  Χάρη  Καστραντά που κέρδισε την κατηγορία κάτω των 234 και το Γιώργο Μπούγλα. Η Ελληνική ποδηλασία βαδίζει μπροστά δυναμικά παρά τις δυσκολίες. Ο γύρος της Ελλάδας μετά και την εφετινή του επιτυχία αποδεικνύει κάθε χρόνο πόσο σημαντική διοργάνωση είναι για την διεθνή προβολή της χώρας μας στον τουρισμό και τον πολιτισμό της. Πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ