Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στην Αυστρία η αστυνομική έφοδος στην καγκελαρία και τα κεντρικά του συντηρητικού κόμματος. Πόσο πιθανή είναι μια παραίτηση του Κουρτς;Τα περιθώρια για τον Σεμπάστιαν Κουρτς στενεύουν πολύ, υπερβολικά πολύ. Αυτή είναι η θέση που διατυπώνουν σχεδόν ομόφωνα ακόμα και οι συντηρητικές αυστριακές εφημερίδες μετά τις κατηγορίες, που διατυπώνει σε βάρος του καγκελαρίου με τον πλέον σαφή τρόπο η εισαγγελία, αρμόδια για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά. Ακόμα κι αν ο 35χρονος καγκελάριος δείχνει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αιτιάσεις της δικαιοσύνης αρνούμενος κάθε κατηγορία η διάσταση της υπόθεσης είναι χωρίς προηγούμενο. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης δεν βρίσκεται μόνο ο ίδιος, αλλά και το στενό του περιβάλλον: ο σύμβουλος ΜΜΕ, ο επικεφαλής στρατηγικής και ένας εκπρόσωπος Τύπου.

Την Τετάρτη οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην καγκελαρία, στα κεντρικά του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος ÖVP και τα γραφεία ενός μέσου ενημέρωσης και κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους, διακομιστές, κινητά και υπολογιστές. Ο καγκελάριος και στενοί συνεργάτες του κατηγορούνται ότι έδωσαν σε μέσο ενημέρωσης 1 εκατομμύριο ευρώ για ωραιοποιημένες δημοσκοπήσεις. Και μάλιστα τα χρήματα προήλθαν από δημόσια ταμεία.

Ο κυβερνητικός εταίρος των συντηρητικών, οι Πράσινοι, πήραν σήμερα πρωτοβουλία και πραγματοποίησαν πρώτες επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου Η κίνηση αυτή θέτει υπό αφόρητη πίεση το κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό επικρατεί πλήρης σύμπνοια μεταξύ των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Αβέβαιη η έκβαση ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών

Η αρμόδια εισαγγελία διατυπώνει ως εξής τις υποψίες σε βάρος του καγκελάριου στο ένταλμα έρευνας: «Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι το κεντρικό πρόσωπο. Όλες οι ενέργειες έγιναν προς το δικό του συμφέρον. Όλοι οι συμμετέχοντες όφειλαν με τις πράξεις τους να διασφαλίσουν ότι θα γίνονταν πρώτα πρόεδρος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια καγκελάριος».

Στην Αυστρία κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι. «Σύμφωνα με το αυστριακό σύνταγμα σε περίπτωση επιτυχημένης πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διορίσει νέο ή νέα καγκελάριο», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Πέτερ Φιλτσμάιερ και προσθέτει: “Δεν πρέπει κατ΄ ανάγκη να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.”

«Σε ενδεχόμενες νέες εκλογές τίποτα δεν προδικάζει ήττα των αυστριακών συντηρητικών», εκτιμά η πολιτική επιστήμονας Κάτριν Στάινερ-Χέμερλε: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιη για την έκβαση των εκλογών», τονίζει. Η ειδικός δεν αποκλείει συσπείρωση των ψηφοφόρων του δημοφιλούς Σεμπάστιαν Κουρτς υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνει πιστευτή η θεωρία της σκευωρίας σε βάρος του καγκελάριου. Παράλληλα η Κάτριν Στάινερ-Χέμερλε θεωρεί ότι οι συγκυβερνώντες Πράσινοι δεν μπορούν να βασιστούν στο ότι είναι εφικτός ο σχηματισμός ενός βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Ο Κουρτς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει επιστροφή…

Οι εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς αποτελούν χωρίς αμφιβολία πρόκληση για την Αυστρία. Σύμφωνα με τον Πέτερ Φιλτσμάιερ η ενδεχόμενη ενοχή του καγκελάριου θα απασχολεί για αρκετά χρόνια τις δημόσιες συζητήσεις.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι συντηρητικοί έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν υπήρχε προοπτική νίκης. Έτσι στον προεκλογικό αγώνα το 2017 δαπάνησαν 13 εκατομμύρια ενώ υπήρχε πλαφόν 7 εκατομμυρίων στο κόστος του προεκλογικού αγώνα. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και το 2013, όταν και πάλι το ÖVP είχε ξοδέψει περισσότερα απ΄ ότι προβλέπονταν. Για τον πολιτικό επιστήμονα Πέτερ Φιλτσμάιερ είναι απολύτως λογικό για τον Σεμπάστιαν Κουρτς να απορρίπτει προς το παρόν μια παραίτηση: «Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν κάνει αυτό το βήμα δεν υπάρχει πια επιστροφή».

Ματίας Ρέντερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ