Με στόχο την εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, συνεχίζει τη δραστηριότητά του ο Σύλλογος Ομογενών και Μεταναστών από Γερμανία.

Θεσσαλονίκη,  04.02.2011. Ιδρύθηκε το 2008 και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, με πάνω από 1.200 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για το Σύλλογο Ομογενών και Μεταναστών από Γερμανία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που φιλοδοξεί να καταστεί σημείο συνάντησης, συνδετικός κρίκος με αντίστοιχους ή σχετικούς συλλόγους, αλλά και αρωγός υποστήριξης, κοιτίδα επιστημονικής γνώσης, επαγγελματικός σύμβουλος, και οδηγός.

«Ο χώρος της Βόρειας Ελλάδας είχε πάντοτε στενούς δεσμούς με τη Γερμανία, αφού ήταν η αφετηρία της πλειοψηφίας των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι αναζήτησαν, τις προηγούμενες δεκαετίες, την τύχη τους στη χώρα αυτή, που έγινε και αυτή μια πατρίδα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Τέκος, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιανουάριο πρόεδρος του συλλόγου. «Οι δεσμοί αυτοί, πιστεύουμε, θα πρέπει να αξιοποιηθούν, προσθέτοντας και εμείς το δικό μας λιθαράκι στην εδραίωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που απευθυνόμαστε σε όσους μας συνδέει η κοινή καταγωγή, η διπλή ταυτότητα», προσθέτει ο κ Τέκος.

Τα μέλη του συλλόγου από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (350 άτομα, Έλληνες και Γερμανοί σύζυγοι), κινηθήκανε δραστήρια για να τιμηθεί και στην Ελλάδα η επέτειος των 50 χρόνων της υπογραφής της ελληνογερμανικής σύμβασης «περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία», το 2010.

Η πρόταση του Συλλόγου για τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη της έκθεσης φωτογραφίας και αντικειμένων του Ινστιτούτου Γκαίτε, για τα 50 χρόνια της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, ήδη δρομολογείται για φέτος, μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Τέκος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτισμού, Σπύρο Πέγκα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση χώρου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανεγερθεί μνημείο αφιερωμένο στον Έλληνα μετανάστη.

Μεταφορά πολύτιμης εμπειρίας από το Αμβούργο, «Πράσινη Πρωτεύουσα» της Ευρώπης για το 2011

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου, αποφασίστηκε να προσκληθούν στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαφόρων φορέων από το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας.

«Το Αμβούργο, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα, θα έλεγα, λιμάνια της Ευρώπης, ψηφίστηκε «Πράσινη Πρωτεύουσα» της ηπείρου μας για το 2011. Ως πόλη-πρότυπο ανάπτυξης και οικολογικής συνείδησης, θεωρούμε απαραίτητη τη διοργάνωση μιας πρώτης οργανωμένης επίσκεψης γερμανών εμπειρογνώμων, που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει κίνητρο για την περαιτέρω ανταλλαγή εμπειριών και μεταφοράς know-how. Αν τα κατάφερε το Αμβούργο, με τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκων και τις βαριές βιομηχανίες, γιατί όχι και η Θεσσαλονίκη μας», τονίζει ο κ. Τέκος.

Για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο, μπορούν να επισκεφθούν τη δίγλωσση ιστοσελίδα του: www.ellade.eu .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ