Χαράλαμπος Καδάς   + 22.12.2013 στο Μόναχο (μετά από εγχείρηση καρδιάς).

Ο Χαράλαμπος Καδας γεννήθηκε το 1935 στην Ελλάδα. Από το  1964 είναι μετανάστης στο Μόναχο. Στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου τέλεσε το γάμο του τον Ιανουάριο 1965 και αργότερα και τη βάπτιση του μοναδικού του παιδιού, του Αποστόλου. Για το λόγο αυτό είχε μια ιδιαίτερη συναισθηματική και εκκλησιαστική σχέση με τη Σαλβάτορκιρχε και αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις να επανέλθει ο ιερός αυτός ναός στην κανονική του δικαιοδοσία, την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Ο Χαράλαμπος είχε μια σπάνια προσήλωση στα δρώμενα του ελληνισμού του Μονάχου. Διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες επίσημος και ανεπίσημος εκκλησιαστικός σύμβουλος των ενοριών Μονάχου. Ευθύς στον χαρακτήρα, ακέραιος στις συναλλαγές του, ακάματος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου, με ανύστακτο ενδιαφέρον για κοινωνικά θέματα της τοπικής μας εκκλησίας και ιδιαίτερα για πτωχούς και ανέργους, επιμελέστατος στο καθήκον του, συγχωρητικός σ΄όλους όσουν στάθηκαν και στήθηκαν απέναντί του, ανεξίκακος προς πάντας. Πάντα καλωσυνάτος, χαμογελαστός με περίσσια δόση χιούμορ και πανέξυπνες κριτικές και σχόλια για πρόσωπα και γεγονότα, χωρίς να τραυματίζει και να υποτιμά, πάντα με διάθεση ωραιοποίησης και προσπάθεια βελτίωσης διαστρεβλωμένων καταστάσεων. Αυτός και η σύζυγός του Θεοδώρα είχαν μετατρέψει την κατοικία τους σε αποστολικό χώρο συναντήσεων και διαβουλεύσεων για εκκλησιαστικά θέματα. Συμπαραστάθηκαν σ΄όλους τους κληρικούς Μονάχου με περισσή αγάπη και αυτοθυσία.

Ο μακαριστός Χαράλαμπος Καδάς είχε μια μεγάλη καρδιά, που τροφοδοτούσε με ζωή όλους τους συμπατριώτες μας. Και όταν για λόγους οικογενειακούς εγκατεστάθηκε στην Ελλάδα, μετά τη συνταξιοδότησή του, η καρδιά του χτυπούσε για το Μόναχο. Κάθε καλοκαίρι ερχόνταν με τη σὐζυγό του στο Μόναχο, παρέμεινε για μήνες και έθετε καθημερινά τον εαυτό του στη διακονία της Ενορίας.

Η μεγάλη του καρδιά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την ταλαιπωρία της μεγάλης εγχείρησης ανοικτής καρδιάς σε νοσοκομείο του Μονάχου και σταμάτησε να κτυπά στις 22 Δεκεμβρίου 2013. Σύσσωμος ο ιερός κλήρος του Μονάχου έψαλλε το καθιερωμένο τρισάγιο για ανάπαυση της ψυχής του εκλεκτού τέκνου της τοπικής μας Εκκλησίας. Η σορός του μεταφέρεται στην Ελλάδα για να ενταφιαστεί στο χωριό Σιάμου Μεσσηνίας.

Εκεί θα τον συνοδεύουν και οι προσευχές του προφήτη Ηλία, για χάρη του οποίου έκτισε ένα εκκλησάκι σε δικό του οικόπεδο, σε μια βουνοπλαγιά του χωριού του.

Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας

π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ