Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Ίζαμπελ Σνάμπελ θα είναι το νέο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ υπό την Κρ. Λαγκάρντ. Θα κοπάσει έτσι η γερμανική κριτική στην Ευρωτράπεζα;Μια Γερμανίδα έρχεται να ενισχύσει την ομάδα της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει από 1ης Νοεμβρίου και επίσημα τα καθήκοντά της. Πρόκειται για την οικονομολόγο Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία θα πάρει τη θέση της επίσης Γερμανίδας Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ στην εκτελεστική επιτροπή της Ευρωτράπεζας. Η Σνάμπελ έχει προταθεί από τη γερμανική κυβέρνηση και πρέπει να λάβει το “πράσινο φως” των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η 48χρονη διδάσκει Οικονομικά των Χρηματαγορών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και ειδικεύεται σε ζητήματα οικονομικών κρίσεων και εποπτείας των τραπεζών. Επίσης από το 2014 είναι μέλος της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» της γερμανικής οικονομίας, της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

«Επικίνδυνη» η κριτική έναντι της ΕΚΤ

Παρά το ιδιαιτέρως πλούσιο βιογραφικό της η Ίζαμπελ Σνάμπελ θεωρείται εν μέρει αμφιλεγόμενη. Και αυτό, κυρίως, επειδή δεν συγκαταλέγεται στους επικριτές του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος και λόγω της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων θεωρείται από πολλούς στη Γερμανία «κόκκινο πανί».

Μόλις πρόσφατα μάλιστα η επιφανής γερμανίδα οικονομολόγος υπεραμύνθηκε των πολιτικών του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη, τονίζοντας ότι παρά την εν μέρει δικαιολογημένη κριτική σε μεμονωμένα μέτρα που έλαβε, δεν θα πρέπει να καταδικάζεται συλλήβδην το έργο της ΕΚΤ. «Το ότι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τραπεζίτες ενισχύουν το αφήγημα ότι η ΕΚΤ κλέβει χρήματα από τους γερμανούς αποταμιευτές είναι επικίνδυνο», είπε προς την Handelsblatt. Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι πολιτικοί προσέδωσαν στην ΕΕ ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου με συνέπεια το Brexit, όπως επισήμανε, η Σνάμπελ προειδοποιεί συχνά για τους κινδύνους που απορρέουν από τον λαϊκισμό.

Ιδιαίτερα συζητήσιμη

Η γεννημένη στο Ντόρτμουντ οικονομολόγος αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη δημόσια παρουσίαση του έργου της ΕΚΤ που είναι άλλωστε και ένας από τους διακηρυγμένους στόχους της νέας προέδρου Λαγκάρντ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με το βαθμό άριστα, και θεωρείται ιδιαίτερα συζητήσιμη. Μέσω twitter η ίδια έγραψε ότι την τιμά η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει ρόλο στο Δ. Σ. της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι θα κάνει τα πάντα «για να εκπληρώσει τις μεγάλες προσδοκίες».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το νέο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου. «Η Ίζαμπελ είναι μια εξαιρετική οικονομολόγος. Θα τα πάει πολύ καλά», είπε ο ιταλός οικονομολόγος κατά την τελευταία συνεδρίαση που διηύθυνε στη Φρανκφούρτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς ο οποίος δήλωσε: «Είναι μια εξαιρετική οικονομολόγος και αποδεδειγμένα ειδική σε τραπεζικά και νομισματικά θέματα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Σνάμπελ θα πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και «θα παράγει καλό έργο στην ΕΚΤ τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για τη Γερμανία».

Η Σνάμπελ διαδέχεται την νομικό Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ η οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρόωρη αποχώρησή της από την 6μελή εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ. Η ίδια δεν έχει αναφερθεί επίσημα στους λόγους της απόφασής της. Αναλυτές όμως συνδέουν την αποχώρησή της με τις επανειλημμένες ενστάσεις και την κριτική που έχει εκφράσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ευρωτράπεζας.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ