Η Έκθεση με τίτλο Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος- 19ος αιώνας, συνεχίζει το πολιτιστικό της ταξίδι μετά την πρώτη παρουσία της στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστη στις 2 Απριλίου 2009 υπό την Αιγίδα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και την στήριξη από τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρία και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, την Υπό Ελλήνων Ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα και τον Ελληνικό-Κυπριακό-Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας, παρουσιάζεται για πέμπτη φορά στην Πάτρα αφού προηγουμένως παρουσιάστηκε στην Κοζάνη, την Νιρεχάζα Ουγγαρίας και την Θεσσαλονίκη.

Στην Πάτρα η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγρικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της ΣΤ εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, από 10 Δεκεμβρίου 2010 έως 12 Μαρτίου 2011.

Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν, εκκλησιαστικά κειμήλια, ελληνικά βιβλία, πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, χειρόγραφα έγγραφα της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας, ουγγρικές εφημερίδες του 1821 και 1826 που αναφέρονται στα ελληνικά γεγονότα της εποχής, χάρτες και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα γνωστών ελληνικών οικογενειών.

Η Κοινότητα μας σε συνεργασία με την Ουγγρική Πρεσβεία ετοίμασε ένα ψηφιακό δίσκο με ιστορικές πληροφορίες από τον δημοσιογράφο και ιστορικό Ανδρέα Σταματόπουλο, τον Ιστορικό Bellák Gábor και τον Dr. Diószegi György (απόγονο της πρώτης διασποράς) για την παρουσία των Ελλήνων του 17ου-19ου αιώνα αλλά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα μουσεία της Ουγγαρίας και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλειος Σταματόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ