Το θέμα που κυριαρχεί στον προεκλογικό αγώνα είναι η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Βάσει των δημοσκοπήσεων το κυβερνητικό μέτωπο φαίνεται να σημειώνει μικρή κάμψη.Νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας. Άλλες έχουν διεξαχθεί μετά τον σεισμό και πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και άλλες μετά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι περισσότερες δείχνουν περιορισμένη κάμψη του κυβερνητικού μετώπου. Υπάρχει και μία δημοσκόπηση που δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με 16 μονάδες έναντι του Ταγίπ Ερντογάν.
Σημαντική όμως είναι αυτή της Μετροπόλ, αρκετά αξιόπιστης εταιρίας που δημοσίευσε δημοσκόπηση με ερώτημα ποιός ευθύνεται για τις απώλειες του σεισμού. Σύμφωνα με αυτή, το 35% απάντησε η κυβέρνηση. Και το 15% οι δήμοι. Ποσοστά που δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ έστω και ανομοιογενές κοντά στο 50% που θεωρεί υπεύθυνη την εξουσία.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο πρόεδρος της Μετροπόλ Οζέρ Σεντζάρ που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με τις τάσεις που βλέπει στο εκλογικό σώμα "είναι αδύνατο ο Κιλιτσντάρογλου να νικήσει τον Ερντογάν", τώρα ανακοινώνει πως το κυβερνών κόμμα έχει 4% απώλειες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Έτσι εξηγείται η στρατηγική Ερντογάν που είπε επίσημα ότι η ατζέντα των εκλογών θα είναι ο σεισμός και η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Παράλληλα η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που πάει μακριά την απόφαση για το κουρδικό κόμμα και απελευθερώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κρατικής βοήθειας που δικαιούται, ανοίγει νέο κύκλο συζήτησης για το ποίος θα καταφέρει ή τουλάχιστον επιχειρεί να προσεγγίσει ή αλλιώς να ανοίξει προεκλογικά νέους "λογαριασμούς" με το HDP. Κι αυτό, επειδή οι εξελίξεις καθιστούν τους Κούρδους απόλυτους ρυθμιστές, αν δεν ορίσουν δικό τους υποψήφιο, όπως είχαν ανακοινώσει. Το 10% των ψήφων περίπου που διαθέτουν σταθερά με το προεδρικό σύστημα δύο πόλων μπορεί να διαμορφώσει ακόμη και διαφορά 20 μονάδων αν οι ψήφοι πέσουν μονοκούκι.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ