Το κλείσιμο και πάλι των συνόρων στο Ισραήλ λόγω Όμικρον προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Και φέτος τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν χωρίς τουρίστες.Σε γιορταστική ατμόσφαιρα άναψαν πρόσφατα τα κεριά στα χριστουγεννιάτικα δένδρα της Βηθλεέμ, στην πλατεία της Φάτνης και στη Ναζαρέτ, στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Όποιος τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούσε εορταστική ατμόσφαιρα εν όψει των Χριστουγέννων, την εύρισκε ανάμεσα στις πολλές αγορές με χριστουγεννιάτικο χρώμα. Αλλά όποιος ήλπιζε ότι η συρροή ξένων πιστών και τουριστών στους Αγίους Τόπους θα συνεχίζονταν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δεν υπολόγισε την παραλλαγή Όμικρον. Την περασμένη Τετάρτη (15.12) η ισραηλινή κυβέρνηση παρέτεινε για δεύτερη φορά την απαγόρευση εισόδου σε μη Ισραηλινούς, αυτήν τη φορά μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, όσοι έχουν ως τόπο διαμονής το Ισραήλ και θέλουν να μπουν στη χώρα προερχόμενοι από οποιαδήποτε χώρα, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 3 ημερών.

Η ΄Ομικρον προκαλεί μεγάλες ζημιές

Για τους Ορθόδοξους, τους Καθολικούς και τους Αρμένιους από το εξωτερικό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να γιορτάσουν στον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς. Οι ζημιές για τον τουρισμό είναι ανυπολόγιστες. Το 2019, χρονιά-ρεκόρ, πάνω από 4,5 εκ. τουρίστες, εξ αυτών οι 335.000 μόνο τον Δεκέμβριο, επισκέφθηκαν το Ισραήλ. Και μετά ήρθε η πανδημία και μαζί της κανένας επισκέπτης από το εξωτερικό. 20 μήνες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου του 2021, άνοιξε η χώρα τις πόρτες της και πάλι με πολλούς περιορισμούς για τουρίστες από το εξωτερικό. “Άρχισε σιγά-σιγά να ανακάμπτει ο ομαδικός αλλά και ο ατομικός τουρισμός”, παρατήρησε το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού. Αλλά η χαρά δεν είχε διάρκεια. Η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε και πάλι τους υπευθύνους στο κλείσιμο των συνόρων. Το υπουργείο αναγκάστηκε να διορθώσει προς τα κάτω τις προσδοκίες του για τον Δεκέμβριο, από 70.00 τουρίστες σε όχι πάνω από 30.000 με 40.000 που σημαίνει τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται όλα τα ταξίδια να ακυρωθούν.

“Μια αρνητική εξέλιξη μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, ένα εντελώς απροσδόκητο σοκ” λέει ο Μάρκους Μπινγιάρ, επικεφαλής του Αυστριακού Ξενώνα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ακόμη κι αν θεωρεί σωστή την απόφαση της κυβέρνησης, η νέα απαγόρευση θέτει σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση του ξενώνα του, ο οποίος φιλοξενεί προσκυνητές. Ο Γκέρογκ Ρέβεκαμπ, επικεφαλής του Ξενώνα της Γερμανικής Ένωσης στη πόλη Τάμπγκα, στη λίμνη της Τιβεριάδας, έκανε λόγο για ένα νέο πλήγμα. “Αντί να κυριαρχούν αισθήματα αισιοδοξίας επικρατεί ανασφάλεια και η αίσθηση ότι όλα θα γίνουν δυσκολότερα”. Ο ξεναγός Ουριέλ Κάσι που γεννήθηκε στη Τζάφα και μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη, συμμερίζεται τα αισθήματα απαισιοδοξίας. Δεν τολμά να επικρίνει την κυβερνητική απόφαση, αλλά για τον τουρισμό είναι καταστροφική γιατί στέλνει μηνύματα ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στον προγραμματισμό.

“Η υπομονή στερεύει”

Στα παλαιστινιακά εδάφη η είδηση ότι τα σύνορα θα άνοιγαν για επισκέπτες από το εξωτερικό έγινε δεκτή σαν θαύμα εξ ουρανού, λέει ο ξεναγός Μουχανέντ Ασάφ από το Βάντι Φουκίν, ανατολικά της Βηθλεέμ. Αντίστοιχα μεγάλη ήταν η απογοήτευση όταν ανακοινώθηκε η απόφαση ότι θα ξανακλείσουν λόγω της παραλλαγής Όμικρον γιατί όλοι ήλπιζαν επιστροφή σε κάποια κανονικότητα. Υπάρχει ελπίδα πλέον για κάποια Χριστούγεννα με ξένους επισκέπτες; “Ινσαλά, περισσότερα δεν μπορώ να πω. Ακόμη και για τους Παλαιστίνιους που έχουν μια φυσική διάθεση αισιοδοξίας, η υπομονή στερεύει” λέει ο Ασάφ. “Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, κανείς δεν ξέρει” πιστεύει ο Ναμπίλ Γιακαμάν που πουλά στη Βηθλεέμ παραδοσιακά είδη χειροτεχνίας. “Προς το παρόν μόνο διαδικτυακά”, συμπληρώνει. Μέχρι τώρα η οικογένειά του κατάφερε να κρατηθεί οικονομικά, αλλά στο εξής ο σχεδιασμός μπορεί να γίνει μόνο σε μηνιαία βάση.

“Ωστόσο υπάρχει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για ταξίδια στους Άγιους Τόπους σε σχέση με προορισμούς στον υπόλοιπο κόσμο”, υπενθυμίζει η υπουργός Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής Ρούλα Μάαγια. Στον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς και σε άλλους άγιους τόπους δεν υπάρχει εναλλακτική. Τέλος. Οι ελπίδες τώρα στρέφονται στο Πάσχα. “Η κατάσταση μπορεί τότε να έχει βελτιωθεί” ελπίζει ο Ρέβεκαμπτ. “Όποιος αφεθεί στην τολμηρή ιδέα για ταξίδια στον τόπο μας, έχει πάρει την ιδιανική απόφαση” λέει ο Ουριέλ Κάσι. “Η χώρα θα είναι σχετικά άδεια και ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει τα προσκυνήματα με την ησυχία του και σε ατμόσφαιρα κατάνυξης”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa / ΚΝΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ