Εμψυχωτικό μήνυμα και ευχαριστίες από τον Πάπα Φραγκίσκο, με αφορμή την Κυριακή του Πάσχα, που εορτάζει σήμερα η Καθολική Εκκλησία. Τα έκτακτα μέτρα συνεχίζονται στην Ιταλία μέχρις τις 3 Μαΐου.«Είναι η πιο σκοτεινή στιγμή, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το θάρρος μας και την ελπίδα μας», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος. Είναι ένα διπλό μήνυμα: για τη σημασία και τη δύναμη της Ανάστασης, αλλά και για τη δοκιμασία που περνά φέτος ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Ο Άγιος Πέτρος παρέμεινε έρημος, τόσο χθες βράδυ για τη μεσονύκτια λειτουργία, όσο και σήμερα για την καθιερωμένη ευλογία του Ποντίφηκα Urbi et Orbi (Προς την Πόλη και τον Κόσμο). Στις δώδεκα το μεσημέρι οι καμπάνες των εκκλησιών της Ρώμης ήχησαν χαρμόσυνα, μαζί με εκείνες του Αγίου Πέτρου. Είναι ένας τρόπος να εμψυχωθούν οι Ιταλοί, οι οποίοι άρχισαν να κουράζονται μετά από έναν μήνα υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι. Αλλά και για να σταλεί το μήνυμα ότι, παρά τους τόσους θανάτους, παρά τον απεριόριστο πόνο, η ζωή συνεχίζει να υπερισχύει.

Ευχαριστίες προς το νοσηλευτικό προσωπικό

Ο Φραγκίσκος, σήμερα το μεσημέρι, αναφέρθηκε στους συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού, σε όσους δίνουν τη μάχη κατά της ασθένειας και στους τόσους πολίτες που περνούν το Πάσχα μόνοι τους, σε σπίτια ή σε νοσοκομεία. Ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τα σώματα ασφαλείας για την τεράστια προσφορά τους. Αλλά ζήτησε και από τους πολιτικούς «να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατευθεί η αξιοπρέπεια των πολιτών και η επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όταν αυτό καταστεί δυνατό».

Προς το παρόν πάντως τα έκτακτα μέτρα συνεχίζονται μέχρι τις 3 Μαίου. Μετά θα υπάρξει μία βαθμιαία, σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα στα λεωφορεία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά καθισμένοι- με την ελπίδα να μην δημιουργηθούν τεράστιες ουρές στις στάσεις και στις αφετηρίες. Σήμερα πάντως είχαμε χιλιάδες μπλόκα στους δρόμους, κυρίως σε εκείνους που οδηγούν στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Για να εντοπιστούν και οι (αρκετοί) πονηροί ή απείθαρχοι, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους στην εξοχή.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ