Σημαντικό βήμα για την ειρήνη χαρακτήρισε τον χθεσινό γύρο διαπραγματεύσεων στην Κων/πολη ο Μ. Τσαβούσογλου εκφράζοντας την ελπίδα για μελλοντική συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι.Η Άγκυρα δια στόματος Ερντογάν επανέλαβε πως επιθυμεί να φιλοξενήσει μια συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν-Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ειρήνευση. Ουσιαστικά όμως χθες οι Ουκρανοί έδωσαν ένα προσχέδιο που λέει σε τι προτίθενται να συμφωνήσουν. Ξεκάθαρο είναι πως δέχονται να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αλλά επιμένουν στην ένταξη στην ΕΕ. Αυτά είναι τα πιο βατά πλέον θέματα, στα οποία φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Τα αγκάθια είναι στο καθεστώς του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Αιωρείται μια πρόταση για μοντέλο Χονγκ Κονγκ για την οποία όμως δεν υπήρξε τοποθέτηση ούτε από την μια ούτε από την άλλη πλευρά. Η ρωσική αντιπροσωπεία αποχώρησε λέγοντας πως θα μεταφερει τις ουκρανικές προτάσεις στον Πούτιν.

Συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι μόνο όταν όλα είναι έτοιμα προς υπογραφή

Οι πληροφορίες λένε πως σήμερα και αύριο θα συνεχιστούν οι επαφές με τηλεδιάσκεψη για να βρεθεί κοινός τόπος σύγκλισης σε ένα κείμενο πάνω, στο οποίο θα μπορούν να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι ελπίδες δηλαδή τώρα επικεντρώνονται σε μια συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα, η οποία δύναται να προετοιμάσει μια τελική συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι. Πάντως η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως ο Πούτιν θα δεχθεί συνάντηση μόνο όταν όλα είναι έτοιμα προς υπογραφή.

Στο μεταξύ οι επόμενες ώρες και μέρες θα δείξουν κατά ποσό θα περιοριστεί η στρατιωτική δραστηριότητα γύρο από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, όπως δήλωσε η Μόσχα, για να δοθεί τόπος στις διαπραγματεύσεις.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ