Οι προβλέψεις για σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων δεν επιβεβαιώθηκαν. Πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοινώνει ότι θα συνεργαστεί μαζί τους.Τελικά οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα στις ενδιάμεσες εκλογές από ότι προέβλεπαν αναλυτές και δημοσκοπήσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ελαφρώς μεγαλύτερες πιθανότητες να διασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία δεν αποκλείεται μια μόλις έδρα να καθορίσει αν θα παραμείνει ή όχι υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

Στις ανακοινώσεις του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε συνειδητά χαμηλούς τόνους: «Ο αμερικανικός λαός αποφάσισε, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε. Σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες. Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τα τελικά αποτελέσματα ξέρουμε ότι ενώ μέσα ενημέρωσης και ειδικοί προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη. Γνωρίζω ότι σας κούρασε κάπως η μόνιμη αισιοδοξία μου. Ένιωθα ωστόσο καλά καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκλογών. Πίστευα ότι θα τα πηγαίναμε καλά».

Πρόθυμος να διεκδικήσει δεύτερη θητεία

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα επιδιώξει διάλογο και συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους,ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών. Κατέστησε σαφές ότι θα αναζητήσει συμβιβαστικές λύσεις σε πολλά ανοιχτά ζητήματα. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι υποστηρικτές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον μειοψηφία εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: «Θα συνεχίσω να χτίζω γέφυρες για να πραγματοποιήσω όσα υποσχέθηκα στον αμερικανικό λαό. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά το κάναμε και στο πρώτο ήμισυ της θητείας μου. Βουλευτές των δύο κομμάτων υπέγραψαν συνολικά 210 νόμους από τότε που ανέλαβα την προεδρία. Αναβιώσαμε τη νομοθεσία για τα όπλα και ψηφίσαμε νόμους για τους βετεράνους πολέμου. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου. Παράλληλα θεωρώ ότι με την ψήφο του ο αμερικανικός λαός κατέστησε σαφές ότι αναμένει και από τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί μου».

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει τον Ιανουάριο αν θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος, αλλά ότι θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθεί την οικογένειά του. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμ ανακοίνωσε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα ανοίξει τα χαρτιά του για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Είναι ωστόσο σαφές ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ενισχύουν οπωσδήποτε τη θέση του πρώην προέδρου μέσα τους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, EBU)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ