Στην Ουκρανία βρίσκεται σήμερα η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, πρώτα στην Μπούτσα κι έπειτα στο Κίεβο, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για επικείμενες επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο.«Έχουμε ευθύνη απέναντι στα θύματα, όχι μόνο τιμώντας εδώ τη μνήμη τους, αλλά με το να οδηγήσουμε τους δράστες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Αυτό θα πράξουμε ως διεθνής κοινότητα. Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνουμε σήμερα από την Μπούτσα». Λόγια της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την πόλη-σύμβολο της αγριότητας αυτού του επιθετικού πολέμου, όπου έχουν διαπραχθεί, όπως όλα δείχνουν, ασύλληπτες θηριωδίες από τον ρωσικό στρατό.

Συνοδευόμενη από τη Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία την ενημέρωσε για τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ήδη εξετάζουν οι αρχές, άναψε ένα κερί σε εκκλησία της πόλης στη μνήμη των θυμάτων. Πρόκειται για έναν τόπο, όπου «έγιναν πραγματικότητα» τα «χειρότερα εγκλήματα που μπορεί κανείς να φανταστεί», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θέλουν πλέον οι άνθρωποι στην Μπούτσα είναι να δείξουν στον κόσμο τα εγκλήματα που συντελέστηκαν εδώ. «Δεν μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο, αλλά μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Έσπασε ο «πάγος» μεταξύ Βερολίνου-Κιέβου

Το πολυαναμενόμενο ταξίδι της Αναλένα Μπέρμποκ, το οποίο είχε ήδη προαναγγείλει η ίδια, οργανώθηκε τις τελευταίες ώρες κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, μετά την επίλυση της διπλωματικής παρεξήγησης μεταξύ Σταϊνμάιερ, Σολτς και Ζελένσκι πριν από λίγες μέρες.

Γίνεται έτσι το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που φτάνει στην Ουκρανία από το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, προετοιμάζοντας έτσι, σύμφωνα με αναλυτές, το έδαφος για επικείμενες επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο το επόμενο διάστημα. Μετά την Μπούτσα, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα στο Κίεβο.

Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη. Και στην ΕΕ;

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο κινητικότητας των τελευταίων ημερών για την Ουκρανία, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Μπέρμπελ Μπας (SPD), η οποία βρέθηκε επίσης στην Ουκρανία την Κυριακή για την επέτειο των 77 χρόνων από τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε χθες βράδυ στο ΖDF ότι πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια άμεση απάντηση της προέδρου της Μπούνστεσταγκ στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χθες κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, άμβλυνε τις ουκρανικές προσδοκίες για ταχείες ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ, οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να διαρκέσουν «δεκαετίες». Ωστόσο χθες βράδυ, από το Βερολίνο, Σολτς και Μακρόν θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια,ότι κι αν αυτό σημαίνει για τις ενταξιακές διεργασίες -που ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες ειρήνης είναι χρονοβόρες.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ