Ανακάλυψε εγκαίρως το κενό στην αγορά ως φοιτητής και αποφάσισε να επενδύσει χρόνο και χρήμα όταν κανείς επενδυτής δεν πίστευε στην ιδέα. Σήμερα απασχολεί 40 υπαλλήλους και εξελίσσεται σε κολοσσό του είδους.Το 1999 ο τότε φοιτητής Τόρστεν Μούσλερ εργαζόταν σε μεγάλη κατασκευάστρια εταιρία μηχανημάτων. Ο ίδιος ανακάλυψε τότε ένα τεράστιο κενό στην αγορά, κάθε φορά που καλούνταν να αναζητήσει για λογαριασμό της εταιρίας του μεταχειρισμένα μηχανήματα στο ίντερνετ. Όντας βέβαιος ότι «με τις δυνατότητες του ίντερνετ μπορεί να είναι κανείς πολύ πιο αποτελεσματικός στην αγορά», όπως λέει σήμερα, αποφάσισε να φτιάξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα Maschinensucher.de (αναζήτηση μηχανημάτων). Κάπως έτσι ξεκίνησε την επιχείρησή του που θεωρείται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στο πεδίο της αγοραπωλησίας μεταχειρισμένων μηχανημάτων. Η αξία των διακινούμενων μέσω της ιστοσελίδας προϊόντων ξεπέρασε πέρσι τα 10 δις ευρώ.

Ο σήμερα 46χρονος Μούσλερ αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή, ο οποίος μέσω της πλατφόρμας του φέρνει απλώς σε επικοινωνία εκείνους που πουλάνε μεταχειρισμένα μηχανήματα με εκείνους που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν. Στο Maschinensucher.de προσφέρονται σήμερα περισσότερα από 156.000 προϊόντα από πάνω από 5.700 εμπόρους. Η γκάμα των προσφερόμενων ειδών περιλαμβάνει από απλές και φθηνές μηχανές επεξεργασίας ξύλου αξίας 200 ευρώ έως και μπετονιέρες αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

«Εκμεταλλεύθηκα τη συγκυρία και αξιοποίησα τις ευκαιρίες που δίνει το ίντερνετ», λέει σήμερα ο επιχειρηματίας. Μέχρι το 2008 μπορούσε να ανταποκριθεί μόνος του στην περιορισμένη ζήτηση που είχε η σελίδα. Το 2008 ο Τόρστεν Μούσλερ προσέλαβε έναν πρώην συμφοιτητή του ως τον πρώτο του υπάλληλο. Σήμερα απασχολεί 40 εργαζόμενους ενώ μέχρι το 2020 ο αριθμός τους θα φτάσει τους 60. Το Maschinensucher.de προσελκύει κάθε μήνα πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα μεταχειρισμένα έχουν πάντα ζήτηση

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η ζήτηση μεταχειρισμένων μηχανημάτων από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Ρωσία. Τη σελίδα του αρχίζουν να ανακαλύπτουν όμως όλο και περισσότερο ενδιαφερόμενοι από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. «Διότι τα μεταχειρισμένα μηχανήματα έχουν πάντα ζήτηση. Όταν εξασθενεί η οικονομία, αυξάνεται η ζήτηση για φθηνά μεταχειρισμένα μηχανήματα. Όταν παίρνει μπρος η ανάπτυξη οι κατασκευαστές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο παραγγελιών και έτσι αυξάνεται και πάλι η ζήτηση για μεταχειρισμένα».

Ακριβώς λόγω διαδικτύου όμως η επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν περιορίζεται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. «Ειδικά το διεθνές εμπόριο θα αυξηθεί περαιτέρω», εκτιμά ο επιχειρηματίας. «Τα μεταχειρισμένα μηχανήματα συμφέρουν οικονομικά και γι΄ αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες». Ο ίδιος εκτιμά ότι η ζήτηση για μεταχειρισμένα ωφελεί και τους γνωστούς κατασκευαστές διότι μια αναπτυσσόμενη δευτερογενής αγορά αυξάνει πάντα την αξία των νέων μηχανημάτων.

Ως εμπορική πλατφόρμα η σελίδα Maschinensucher.de δεν παρεμβαίνει στην αγοραπωλησία των προϊόντων. Το κέρδος της εταιρίας προέρχεται από τα τέλη των αγγελιών. Κατά μέσο όρο μια αγγελία κοστίζει περί τα 7,80 ευρώ το μήνα.

Κλάους Ντόιζε

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ