Υπό πίεση βρίσκεται η Τζόρτζια Μελόνι ως προς την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης. Και γι αυτό προστρέχει για στήριξη στον πρόεδρο Ματαρέλα.Η Ιταλία ανησυχεί. Η Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και σύμφωνα με τον Τύπο κύριο θέμα συζήτησής τους ήταν η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων για την χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Corriere della Sera, δεν βαίνουν όλα ομαλά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι το τέλος του 2022 η Ιταλία σε σύνολο 191 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το Σχέδιο κατάφερε να εκμεταλλευθεί μόνον 23 δισεκατομμύρια. Στον οικοδομικό τομέα η εφαρμογή του σχεδίου δεν ξεπέρασε το ποσοστό του 10%.

Παράλληλα υπάρχει και ένα άλλο, άμεσο πρόβλημα: η δόση του πρώτου εξαμήνου του 2023 ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με τον αναγκαίο ρυθμό, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Αναζητώντας την επιείκεια των Βρυξελλών

Η κυβέρνηση Μελόνι ουσιαστικά φοβάται πως μπορεί να σταλεί το μήνυμα ότι – σε σύγκριση με το έργο του Μάριο Ντράγκι- δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες. Διότι υπάρχουν προβλήματα και σε ό,τι αφορά τις άδειες εκμετάλλευσης των υποδομών στα λιμάνια, τον εκσυγχρονισμό των σταδίων (που η Ιταλία θα ήθελε να ολοκληρώσει με ευρωπαϊκά κονδύλια) και τα δίκτυα τηλεθέρμανσης. Η Κομισιόν ζήτησε αλλαγές και καθοριστικές παρεμβάσεις,που θα πρέπει να ολοκληρωθούν με σαφήνεια μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica στη φάση αυτή η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει τη βοήθεια του προέδρου Ματαρέλα. Με στόχο προφανώς μια λιγότερο «αυστηρή» στάση των Βρυξελλών αλλά μια και πιο εποικοδομητική σχέση με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Πολλά μέλη της συντηρητικής συμμαχίας της Ρώμης φοβούνται ότι, αν τα προβλήματα που αφορούν το Σχέδιο Ανάκαμψης συσσωρευθούν, το όλο κλίμα -από την διάθεση των πολιτών μέχρι και την στάση των επιχειρήσεων- μπορεί να αλλάξει αισθητά. Και τα πρώτα «καμπανάκια» άρχισαν ήδη να χτυπούν με μείωση των ποσοστών της κυβερνητικής συμμαχίας στα γκάλοπ για την πρόθεση ψήφου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ