Επεισοδιακή συνεδρίαση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με ολονύκτιες αντεγκλήσεις και τελική ψηφοφορία στις …έξι το πρωί. Εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας 20 δις λόγω πληθωρισμού.«Τα καταφέραμε – Χτίζοντας πλειοψηφίες», έγραψε τα χαράματα στο τουίτερ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν με έκδηλη την ανακούφιση για την κυβέρνηση. Ύστερα από τέσσερις μέρες μάχης στο κοινοβούλιο, κατάφερε την πρώτη νίκη, με την υπερψήφιση του επείγοντος νομοσχεδίου για την αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για ένα πακέτο 20 δις για τη στήριξη των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος που παλεύουν με τον πληθωρισμό. Ήταν η πρώτη φορά που το νέο γαλλικό κοινοβούλιο κατάφερε να συμφωνήσει στην ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο στηρίζουν η πρωθυπουργός Μπορν και ο πρόεδρος Μακρόν.

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα τέτοιο μέτρο βοήθειας… λέει η κοινή λογική. Η μάχη όμως στο κοινοβούλιο ήταν σκληρή, η συζήτηση χαοτική και το υβρεολόγιο μέγα : από «ενεργειακά άσχετους», πέρναγε σε «Πράσινους Αγιατολάχ» και «φασίστες». Η Ένωση της Αριστεράς ( NUPES) μιλούσε για «ψίχουλα ντροπής», ενώ η ακροδεξιά της Λεπέν πιο συγκαταβατική, για «ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι επαρκές», αλλά πρώτο βήμα !

Λίγο πριν τις έξι το πρωί, ο κύβος ερρίφθη, η ψηφοφορία έδωσε: 341 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 21 αποχές. Η πρωθυπουργός έχτισε την πλειοψηφία της με τη δεξιά και την ακροδεξιά. Δείγμα για τους πιο αισιόδοξους ότι η Γαλλία «Ναι, θα μπορούσε να κυβερνηθεί, κτίζοντας πλειοψηφίες ανά θέμα».Το απόγευμα σήμερα, θα ακολουθήσει άλλη μια ψηφοφορία για την έγκριση έκτακτου προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του εν λόγω πακέτου, με συζητήσεις πιθανώς αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ