Σε επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Βαυαρίας προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αντώνη Σαμαρά, τονίζονται τα παρακάτω:

Θέμα: Η κρίσιμη κατάσταση των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία και ιδιαίτερα στο Μόναχο.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

οι υπογράφοντες αυτό το έγγραφο, υπηρετούμε τα συλλογικά όργανα των Γονέων και Κηδεμόνων στο Μόναχο και τη Βαυαρία και δεν εκφράζουμε προσωπικές απόψεις και αντιλήψεις.

Aδράττουμε την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Μόναχο και θέλουμε να σας ενημερώσουμε  και να ζητήσουμε  τη συνδρομή σας στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάν τα σχολεία μας. Ελπίζουμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και να καταφέρουμε να σας προσεγγίσουμε προσωπικά.

Συμπληρώθηκαν ήδη 10 ημέρες κατάληψης του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, πιστεύουμε να ενημερωθήκατε για αυτήν,  από μαθητές κυρίως οι οποίοι ανησυχούν για την έκβαση του σχολικού έτους αλλά και την περαιτέρω πορεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο. Στις συναντήσεις που είχαμε με τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους , Προξενείο, Συντονιστικό Γραφείο αλλά και με τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γερμανία , όπου τέθηκαν από την πλευρά μας οι ανησυχίες και οι προτάσεις μας, έσβησαν και οι λιγοστές ελπίδες που είχαμε για την επανόρθωση των συνεπειών του νόμου  4027 /11.

Η παραπληροφόρηση για το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γερμανία αλλά και η κατασυκοφάντηση του ελληνικού Σχολείου από κύκλους με προσωπικά συμφέροντα  οδηγούν στην απαξίωση του και στη δεδομένη κατάργησή του.

Η αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους γονείς  η υποτιμητική στάση αντιμετώπισης των μαθητών και του επιπέδου τους και η τιμωρητική αντίληψη απέναντι στους Ομογενείς εκπαιδευτικούς   χαρακτηρίζουν την πολιτική βούληση που επικρατεί.

Οι χειρισμοί των υπευθύνων στην στελέχωση των σχολείων, για την  παρούσα σχολική χρονιά, κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι παθογένειες του συστήματος με τη διαφθορά και την αδιαφάνεια σε ένα μίγμα εκδικητικής αδιαφορίας για την Ομογένεια,  επιβαρύνει την ήδη προβληματική και υποβαθμισμένη δομή των σχολείων της Διασποράς.

Μια σειρά συναλλαγών και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι για την κατοχύρωση  ημετέρων και συνδικαλιστικών εξυπηρετήσεων για την κάλυψη των σχολικών κενών, με  τις οδηγίες του Υπουργείου, ώθησαν την κατάσταση στο αδιέξοδο.

ΣΗΜΕΡΑ, δυστυχώς επικρατεί η εξής εικόνα:

1. Μεγάλα διδακτικά κενά στα σχολεία απειλούν την λειτουργία τους, με αποκορύφωμα το Λύκειο, όπου  διακυβεύεται  η επανάληψη της σχολικής χρονιάς .

2. Η χθεσινή, έκτακτη επίσκεψη της γενικής Γραμματέως ,κυρίας Λινού στο Μόναχο, είχε περισσότερο κατευναστικό χαρακτήρα και δεν έπεισε για τις προθέσεις του Υπουργείου. Η κατάσταση όσον αφορά στο μέλλον των σχολείων παραμένει αβέβαιη μιας και δεν καταργεί τον νόμο 4027/11 και ειδικότερα το άρθρο 5.

Αντιθέτως οι τροπολογίες που κατατίθοντα, δεν επιφέρουν την ζητούμενη αναβάθμιση και έχουν εφήμερα  και πρόχειρα αποτελέσματα.

Παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία του άρθρου 33, παρ. 19, η οποία προβλέπει  την πρόσληψη επιτόπιου προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις και απασχόληση εκπαιδευτικών σε  εθελοντική βάση. Μετά από αυτό γεννάται το έρώτημα, εάν με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναβάθμιση και η αναγνώριση των σχολείων μας, εφόσον η γερμανική πλευρά απαιτεί μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό με τη σχετική γλωσσομάθεια.

3. Οι δηλώσεις του Υπουργού για την μονοετή επιμήκυνση της λειτουργίας των Λυκείων, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τους γονείς και τους μαθητές , αλλά  ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους φόβους τους οτι η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση σιγά σιγά θα γίνει παρελθόν.

Εμείς οι γονείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν οι υπεύθυνοι υιοθετούσαν την πάγια θέση μας για διάλογο και κοινή δράση. Αναγνωρίζοντας την δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνανότητες και να αναδειχθούν επιτέλους οι πλέον συμφέρουσες λύσεις, όπως για παράδειγμα η στελέχωση των σχολείων και με ομογενείς εκπαιδευτικούς στις βαθμίδες της εκπαίδευσης που χρηματοδοτεί αποκλειστικά το γερμανικό κράτος.

Επιπλέον, η ανέγερση του πολυπόθητου και πολυσυζητημένου κτιρίου σε οικόπεδο το οποίο πρίν από πολλά χρόνια παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος για τη στέγαση ενός σχολείου πρότυπου, με όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.  Το έργο αυτό θα συντελούσε στην αναβάθμιση των σχολείων μας, στην εξοικονόμηση δαπανών και θα αποτελούσε το μεταίχμιο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Βαυαρία. Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις που στεγάζονται τα σχολεία μας αποτελούν δυσφήμιση και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις Ευρωπαικές απαιτήσεις.

Πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχαμε καταδείξει με έγγραφά μας τα προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου και είχαμε αποκομήσει την εντύπωση ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου είχε αντιληφθεί την αναγκαιότητα να υπάρχει ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στη Γερμανία.

Θεωρούμε χρέος μας να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Έχουμε απτά παραδείγματα λαμπρής πορείας των ανθρώπων που αποφοίτησαν από αυτά τα σχολεία  οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολλούς τομείς και τυγχάνουν σεβασμού και αναγνώρισης της γερμανικής κοινωνίας.

Πιστεύουμε και υπολογίζουμε στην κατανόηση και σε μια δυναμική παρέμβασή σας, υπέρ των δίκαιων αιτημάτων πρωτίστως των μαθητών μας, με τη διασφάλιση και αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολείων μας, σε όλες τις βαθμίδες.

Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βαυαρίας

η Πρόεδρος                              η Γραμματέας

Ζαχαρούλα Γκουτζίνα            Αικ. Δόικα

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ