Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου.

Μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Εσθονία, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στο Μόναχο, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας Διάσκεψης για θέματα διεθνούς πολιτικής και ασφαλείας, η οποία λαμβάνει χώρα εφέτος για 49η φορά και θεωρείται το σημαντικότερο ανεξάρτητο forum με σχετική θεματολογία.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ.Elmar Mammadyarov. Οι δύο Υπουργοί, κατά τη συζήτηση τους, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Transadriatic Pipeline (TAP), αλλά και στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ στην τελετή πρόκειται να συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται ότι, ο κ. Αβραμόπουλος αποδέχθηκε πρόταση του κ. Mammadyarov να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το Μπακού.

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε, επίσης, με τον ηγέτη του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, κ. Al Khatib, στον οποίον, αφού τόνισε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, εξέφρασε την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας, ταυτοχρόνως, την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η λύση του Συριακού ζητήματος μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από πολιτικές διαδικασίες και με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων και προστασίας της ασφάλειας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης,  συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Ehud Barak και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Daniel Ayalon, στην οποία επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης και περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, ιδιαίτερα στο χώρο της οικονομίας. Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σημειώνεται ότι, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Γαλλία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του Laurent Fabius, ο κ. Αβραμόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της προετοιμασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις 5 Μαρτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ