Ο Ελληνισμός του Μονάχου τίμησε τον Πρώτο Δήμαρχο Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε στις 25 Ιουνίου 2012 στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο Πνευματικό Κέντρο. Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος   Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, υπογράμμισε:

“Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι για πρώτη φορά το προσφάτως καθιερωθέν “Ελληνο-Βαυαρικό Πολιτιστικό Βραβείο” επιδίδεται σε βαυαρικές προσωπικότητες που σε σημαντικότατο βαθμό εργάστηκαν επιτυχώς για την ελληνοβαυαρική συνεννόηση, αλληλεγγύη, συνεργασία και φιλία. Επίσης δεν είναι τυχαίο το ότι ο πρώτος που παίρνει αυτό το βραβείο – που επιδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και τους εν Μονάχω ελληνικούς οργανισμούς και συλλόγους -, είναι ο Δήμαρχος κ. Χρίστιαν Ούντε, ο οποίος χαίρει πολυετούς μεγάλης εκτίμησης και είναι αγαπητός απ’ όλους ανεξαιρέτως.

Όσο κανείς άλλος έχει αποδείξει το πόσο εκτιμά τους έλληνες του Μονάχου και το πως στηρίζει τις υποθέσεις τους, καθώς επίσης και το πως με στοργική πρόνοια εξετάζει και επιλύει τα προβλήματά τους. Με συμβουλές και προσωπική συμμετοχή στήριξε τον έρανο για την ανακαίνιση της Σαλβάτορκιρχε και για το σκοπό αυτό δεν απέφυγε τον επίπονο κόπο να ανεβεί τα πολυάριθμα σκαλιά του καμπαναριού της Σαλβάτορκιρχε.  Συνέβαλε στην ετήσια διοργάνωση της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας και δεν απουσιάζει από τον ετήσιο καθαγιασμό των υδάτων του ποταμού Ίσαρ τα Θεοφάνεια. Δεν κουράζεται να δηλώσει επισήμως ότι οι Έλληνες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την επιτυχημένη ενσωμάτωσή τους και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία ενός κλίματος ανεκτικότητας και ευρείας πολιτιστικής  και πολιτισμικής αντίληψης σ’ αυτή τη πόλη.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο καρό, που εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα σκιαγραφείται μια διάσπαση της Ευρώπης, τονίζει πάντα, ότι είναι λάθος να παρουσιάζεται μια αρνητική εικόνα της Ελλάδος στα μέσα γενικής ενημέρωσης και ότι πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και φιλία των λαών μας, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αποδεικνύεται ένας γνήσιος και αληθινός φίλος της Ελλάδας που δεν βλέπει την Πατρίδα μας μόνο ως τόπο του πνεύματος και του πολιτισμού της αρχαιότητας, αλλά γνωρίζει και τη σύγχρονη Ελλάδα και την αγαπά έτσι όπως είναι, με τις μεγαλουργίες και τις πτώσεις, με τη συνέχεια της με τις ρίζες της αρχαιότητας, αλλά και με τα λάθη και τις αδυναμίες του παρόντος.

Αυτή η σχέση του με την Ελλάδα είναι ποιό ζωντανή από ό,τι μια αγάπη για την ελληνική αρχαιότητα, είναι ποιό σταθερή, τον προστατεύει από απογοητεύσεις και δεν εξαρτάται από φωνές της στιγμής.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

με μεγάλη χαρά σας επιδίδω αυτό το βραβείο με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβάλλει στο να σταθεροποιήσετε ακόμη περισσότερο τη συμπάθειά σας για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους Έλληνες του Μονάχου.

Χαιρετισμός του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

ένα ευχάριστο γεγονός συνέβαλε στο να συναντηθούμε σήμερα στον ελληνορθόδοξο Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Εμείς, οι Έλληνες του Μονάχου που ζούμε στη πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ανήκουμε εδώ και πολλές δεκαετίες σ’ αυτή τη πόλη. Είμαστε ευτυχισμένοι για την ακώλυτη συνεργασία μας με τις δημοτικές Αρχές και τους δημόσιους Οργανισμούς και πλήρως ικανοποποιημένοι από τη συνεργασία αυτή.

Το γεγονός ότι εκλέξαμε δύο δημοτικούς συμβούλους, παλαιότερα τον Θεόδωρο Γαβρά και τώρα τον Κωνσταντίνο Γιαννακάκο, το ότι πολλοί Έλληνες είναι μέλη των συνοικιακών δημοτικών συμβουλίων, το ότι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στη Σχολική Υπηρεσία του Δήμου και στα δημοτικά νοσοκομεία εργάζονται Έλληνες και το ότι Ενορίες μας έχουν άριστη συνεργασία με τον Δήμο, όλα αυτά
θα ήταν διαφορετικά, εάν δεν είχαμε ένα θαυμάσιο υποστηρικτή, που να μας διευκολύνει σ΄αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή τον Δήμαρχο κ. Χρίστιαν Ούντε.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Αποτελεί για μας μεγάλη τιμή και χαρά το ότι αποδεχθήκατε την τιμητική διάκριση. Σας ευχαριστούμε θερμότατα.

(ακολούθησε το καλοσώρισμα σε μερικούς επισήμους προσκεκλημένους, όπως λ.χ. στον Καρδινάλιο Μονάχου κ. Βέττερ, την Γενική πρόξενο κ. Σοφία Γραμματά, προξένους άλλων κρατών, εκπροσώπους της Βαυαρικής Βουλής, Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους των Δικαστικών Αρχών και στους προέδρους των ελληνικών και ελληνοβαυαρικών Οργανισμών και Συλλόγων Μονάχου κ.ά.).

Χαιρετισμό απύθυνε και η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Σοφία Γραμματά, ενώ τον επαινετικό λόγο εξεφώνησε η συγγραφέας κ. Ελένη Τορόση. Ο Δημοτικός  Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος περιέγραψε με αριστοτεχνικό τρόπο το βραβείο και τον συμβολισμό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ