Με τις σχέσεις Μόσχας – Δύσης να είναι στο κόκκινο λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ και των απελάσεων διπλωματών που ακολούθησαν, όλο και περισσότερες χώρες προαναγγέλλουν ότι θα μποϋκοτάρουν το φετινό Μουντιάλ στη Ρωσία.«Ψυχρό Πόλεμο» φαίνεται να φέρνει το ποδοσφαιρικό καλοκαίρι. Με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της οικοδέσποινας Ρωσίας και χωρών της Δύσης, πληθαίνουν οι ενδείξεις για επικείμενο μποϋκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο. Μετά τη Μεγάλη Βρετανία και η Ισλανδία ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επισήμως. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις όμως, με πάνω από 20 χώρες να απελαύνουν 110 και πλέον ρώσους διπλωμάτες, είναι μάλλον απίθανο να δει κανείς το καλοκαίρι την καγκελάριο Μέρκελ να βγαίνει σέλφι στα αποδυτήρια με τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας. Όσον αφορά δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ, «προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός» για επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία, ανάφερε εκπρόσωπός του.

Διπλωματικό μποϋκοτάζ

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πάντως περί τα μέσα Μαρτίου, το 52% των Γερμανών τάχθηκε μεν κατά ενδεχόμενου μποϋκοτάζ από τους ίδιους τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας, το 42% όμως υποστήριζε ότι οι γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να αποφύγουν επισκέψεις στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Μεγάλη Βρετανία και Ισλανδία έχουν προαναγγείλει ήδη ένα διπλωματικό μποϋκοτάζ. «Στα μέτρα που έχει λάβει η Ισλανδία συμπεριλαμβάνεται η διακοπή των διμερών επαφών με τις ρωσικές αρχές σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο μέλη της κυβέρνησης δεν θα παραβρεθούν φέτος σε αγώνες του Μουντιάλ. Σύγχυση προκάλεσε χθες Τρίτη και η δήλωση της αυστραλιανής υπ. Εξωτερικών Μπίσοπ ότι «υπάρχουν μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Το Μουντιάλ είναι ένα από αυτά». Μέσω twitter η ίδια διευκρίνισε αργότερα ότι η χώρα της δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός αθλητικού μποϋκοτάζ, αλλά πώς τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε διπλωματικό επίπεδο.

Όχι σε μποϋκοτάζ από γερμανούς πολιτικούς

Ήδη στα μέσα Μαρτίου η βρετανή πρωθυπουργός Μέι είχε ανακοινώσει πως ούτε μέλη της κυβέρνησής της, ούτε μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επισκεφτούν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου για να παρακολουθήσουν αγώνες. Ο υπ. Εξωτερικών Τζόνσον είχε μάλιστα συγκρίνει το Μουντιάλ με τους αγώνες προπαγάνδας του Χίτλερ το 1936.

Αρκετοί γερμανοί πολιτικοί πάντως τάσσονται κατά του διπλωματικού μποϋκοτάζ των αγώνων. «Υπάρχει ήδη μια ισχυρή διεθνής αντίδραση στην υπόθεση Σκριπάλ και δεν θα πρέπει να ακολουθήσει τώρα ένας διαγωνισμός εκατέρωθεν βολών», σχολίασε στο Spiegel ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Ρέτγκεν. Για κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης προειδοποίησε ο Ντγιρ-Σαράι από τους Φιλελεύθερους ενώ υπέρ του διπλωματικού μποϋκοτάζ, αντίθετα, τάσσεται το κόμμα των Πρασίνων, επισημαίνοντας ότι ο μόνος γερμανός πολιτικός που θα πρέπει να επισκεφτεί τη Ρωσία είναι ο υπουργός Αθλητισμού.

dpa, sid / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ