Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία με την αποκάλυψη ότι ο τέως πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, παράλληλα με το ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας είχε αναλάβει μυστικά και υπουργικές θέσεις.Ο κ. Μόρισον προσπάθησε σήμερα να δικαιολογήσει την ενέργειά του να είναι «συν-υπουργός» σε πέντε θώκους λέγοντας ότι αυτό απαιτούσαν οι περιστάσεις λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. «Ως πρωθυπουργός είχα την απόλυτη ευθύνη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς έκτακτης κατάστασης», είπε ο κ. Μόρισον, χωρίς όμως να δώσει πειστικές απαντήσεις για το γεγονός ότι κράτησε μυστικούς τους διορισμούς του από τον αυστραλιανό λαό, το κόμμα του, ακόμα και από τους ίδιους τους υπουργούς στα χαρτοφυλάκια των οποίων ανέλαβε την «συν-ευθύνη».

Έτσι, οι σφοδρές επικρίσεις δεν διατυπώνονται μόνο από τον σημερινό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανήζι που κάνει λόγο για διαπόμπευση της δημοκρατίας και του πολιτεύματος, αλλά και από ομοϊδεάτες Συντηρητικούς του κ. Μόρισον κάποιοι από τους οποίους μάλιστα του ζητούν να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα το οποίο συνεχίζει να κατέχει.

Ο κ.. Μόρισον, όπως είπε, δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνει χρήση των υπερεξουσιών, πλην μιας περίπτωσης, και τότε όχι για θέμα σχετιζόμενο με τον κορωνοϊό, ενώ απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτησή του. «Οδηγούσα το σκάφος εν μέσω καταιγίδας», ήταν μία χαρακτηριστική αποστροφή του κ.Μόρισον στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για να συμπληρώσει: «Ως πρωθυπουργός μόνο εγώ μπορούσα να κατανοήσω πραγματικά το βάρος της ευθύνης που είχα και κανένας άλλος». Όσο για την μυστικότητα ακόμα και από τους υπουργούς του είπε ότι «θα τους ενημέρωνα εάν παρίστατο έκτακτη ανάγκη για να χρησιμοποιήσω τις επιπλέον εξουσίες που είχα».

Δεν ήθελε να προκαλέσει πολειτιακό ζήτημα…

Σαφείς αποστάσεις από τον κ.Μόρισον έχει πάρει και ο διάδοχός του στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος Πήτερ Ντάτον, ο οποίος και εκείνος δηλώνει άγνοια για την συγκέντρωση εξουσιών από τον τότε ηγέτη του παρ’ ότι μάλιστα ο κ. Ντάτον ήταν κορυφαίο στέλεχος στην κυβέρνηση Μόρρσον, κατέχοντας το υπουργείο Άμυνας.

Στον κ. Μόρισον παρείχε κάλυψη ο Γενικός Κυβερνήτης Ντέιβιντ Χάρλει, λέγοντας ότι οι υπουργικοί του αυτοδιορισμοί επί της ουσίας ήταν σύμφωνοι με τις επιταγές του Συντάγματος και ο ίδιος ενήργησε βάσει των συμβουλών που του παρείχε η τότε νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο νυν πρωθυπουργός κ. Αλμπανήζι φαίνεται να αποδέχεται αυτή την θέση και δεν αμφισβητεί τον ρόλο του πολιτειακού άρχοντα της χώρας. Να σημειωθεί ότι το πολίτευμά της Αυστραλίας είναι Συνταγματική Μοναρχία και ο Γενικός Κυβερνήτης δεν είναι παρά ο αντιπρόσωπος της Βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή έχει ρόλο αντιβασιλέως, ο οποίος όμως διορίζεται με βάση την πρόταση της εκάστοτε κυβέρνησης και δη του πρωθυπουργού. Αναλυτές λένε, ότι η πρόθεση του κ. Αλμπανήζι δεν είναι να προκαλέσει πολιτειακό ζήτημα γι’ αυτό και αρκείται στο πολιτικό σκέλος. Ωστόσο, ο κ. Αλμπανήζι ζήτησε από τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους να του ετοιμάσει έκθεση ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Η εκτίμηση των περισσοτέρων αναλυτών είναι ότι σε τελευταία από την όλη υπόθεση πλήττεται η υστεροφημία του τέως πρωθυπουργού και ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει απειλή για εκτροπή του πολιτεύματος.

Πάντως, θεωρείται πιθανόν να επανεξετασθούν οι διατάξεις που επέτρεψαν τους υπουργικούς αυτοδιορισμούς και αν μη τι άλλο να καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίησή τους στους πολίτες εφ’ όσον ο πρωθυπουργός ή κυβέρνηση που είναι στα πράγματα κρίνουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει.

Θέμης Καλλός, Σύδνεϊ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ