Η απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει σερβικά ταξιδιωτικά έγγραφα, οδήγησε Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να στήσουν οδοφράγματα. Η κρίση αποσοβήθηκε όταν η Πρίστινα προσωρινά οπισθοχώρησε.Λάδι στη φωτιά στη μονίμως τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο έριξε η απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει από τα μεσάνυχτα σερβικά ταξιωτικά έγγραφα ζητώντας την έκδοση προσωρινού εγγράφου εισόδου. Εκτός αυτού ζητά από την σερβική μειονότητα να αλλάξει πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου.

Σέρβοι του Κοσόβου απάντησαν με οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη Σερβία. Από ό,τι όλα δείχνουν ωστόσο, ο φόβος για νέα διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η διαμεσολάβηση ΕΕ και ΗΠΑ οδήγησαν την κυβέρνηση της Πρίστινας στην αναστολή της εφαρμογής για 30 μέρες μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου επικαλούνται για την απόφασή τους την αρχή της αμοιβαιότητας διότι όπως ισχυρίζονται εδώ και καιρό τα ταξιδιωτικά έγγραφα των Κοσοβάρων δεν αναγνωρίζονται στα σύνορα προς τη Σερβία, ενώ παράλληλα οι Κοσοβάροι υποχρεώνονται να εκδώσουν προσωρινά έγγραφα εισόδου.

«Να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν διένεξη»

Σε μια πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς απέδωσε την ευθύνη για την ένταση στην Πρίστινα: «Οι εκκλήσεις μας εισακούονται ολοένα και λιγότερο. Το αίτημά μου προς όλες τις πλευρές είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος. Απευθύνω έκκληση στους Αλβανούς να συνέλθουν και στους Σέρβους να αποφύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση. Αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο, να εξετάσουν προσεκτικά ότι συμβαίνει στην περιοχή και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν μια διένεξη».

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε το Κόσοβο για «προβοκάτσιες». Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι εξελίξεις αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την αποτυχία της διαμεσολαβητικής αποστολής της ΕΕ».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Reuters, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ