Απαγόρευση πυροτεχνημάτων και περιορισμοί σε λιανεμπόριο, εστίαση, ποδόσφαιρο. Η καγκελάριος Μέρκελ υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στα σχολεία μάσκα.Σε νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο διάδοχός της, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν το μεσημέρι σε μια σειρά από μέτρα. Στόχος τους είναι, να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ως τα Χριστούγεννα. Οι αποφάσεις συμπεριλαμβάνουν αυστηρότερους περιορισμούς που θα εφαρμόζονται ενιαία παντού στη Γερμανία. Η συνεννόηση κρίθηκε αναγκαία, επειδή την αρμοδιότητα σε θέματα υγειονομικής πολιτικής την έχουν τα κρατίδια, πράγμα που έχει ως συνέπεια οι ρυθμίσεις να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Οι αποφάσεις βασίστηκαν σε σχέδιο προτάσεων που είχε καταθέσει ο Όλαφ Σολτς.

Τα συμφωνηθέντα

Στο κείμενο πέντε σελίδων των αποφάσεων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Στα σχολεία η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλες τις τάξεις.
-Σε κινηματογράφους, θέατρα, σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου πρόσβαση θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες, οι οποίοι ανάλογα με τις περιστάσεις θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον και αρνητικό τεστ. Από αυτό τον κανονισμό εξαιρούνται σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες.
-Ανεμβολίαστοι θα επιτρέπεται να συναντιούνται μόνο με δύο άτομα από ένα άλλο νοικοκυριό. Κανένας περιορισμός δεν τίθεται σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες.
-Σε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται η κάλυψη ως και του 30% της χωρητικότητας. Ανώτατος αριθμός συμμετοχής στους κλειστούς χώρους θα είναι 5.000 άτομα και στους εξωτερικούς χώρους 15.000 άτομα. Πρόσβαση θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες, οι οποίοι ανάλογα με τις περιστάσεις, θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον και αρνητικό τεστ. Σε όλες τις εκδηλώσεις η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Κρατίδια με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν εκδηλώσεις και να επιβάλλουν αθλητικούς αγώνες χωρίς θεατές.
-Σε περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 ξεπερνά τα 350 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημέρων, θα επιβάλλεται lockdown σε μπαρ και ντισκοτέκ. Υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλοι εμβολισμένοι ή αναρρώσαντες θα μπορούν να παραβρίσκονται σε εκδηλώσεις ιδιωτικής φύσεως ως 50 άτομα σε κλειστούς χώρους και ως 200 σε εξωτερικούς χώρους.
-Μετά από νομοθετικές προσαρμογές το άμεσα επόμενο διάστημα, τα κρατίδια θα αποκτήσουν τη δυνατότητα, όταν αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, να κλείνουν καταστήματα εστίασης, να απαγορεύουν την πώληση αλκοόλ ή και την κατανάλωσή του σε δημόσιους χώρους, να περιορίζουν συναθροίσεις και να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
-Παραμονή Πρωτοχρονιάς και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς θα απαγορεύονται συναθροίσεις, ενώ δεν θα επιτραπεί η πώληση πυροτεχνημάτων. Στους πολίτες γίνεται η επείγουσα σύσταση να μην τα χρησιμοποιούν.
-Ως τα Χριστούγεννα θα διατεθούν 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων.
-Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να παρέχεται και από φαρμακοποιούς, οδοντίατρους, νοσηλευτές.
-Να καθιερωθεί άμεσα διά νόμου ό υποχρεωτικός εμβολιασμός για το προσωπικό σε νοσηλευτικά ιδρύματα, γηροκομεία.
-Τέλος, τα κρατίδια ζητούν από την ομοσπονδιακή βουλή να ψηφίσει νόμο για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Στόχος θα πρέπει να είναι, το νέο μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του Φεβρουαρίου.

Μέρκελ υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι τα μέτρα συνιστούν «πράξη εθνικής αλληλεγγύης», που είναι αναγκαία για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να εκτονωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. Όπως ακόμη επεσήμανε, οι νέοι περιορισμοί συνιστούν «ελάχιστα πρότυπα», τα κρατίδια έχουν δυνατότητα να εφαρμόζουν πολύ πιο αυστηρότερα μέτρα. Παρ’ ότι στο παρελθόν διαφωνούσε, η καγκελάριος χαρακτήρισε σήμερα την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους αναγκαία. Το μέτρο επιβάλλεται, επειδή η εκστρατεία εμβολισμού δεν έδειξε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επειδή το σύστημα υγείας κινδυνεύει να φτάσει στα όρια της αντοχής του.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ