Τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί στο προάστιο Μπομπινί έχουν αντίκτυπο και στον προεκλογικό αγώνα δύο μήνες πριν τις προεδρικές του Απριλίου. Δηλώσεις Μαρίν Λεπέν υπέρ της αστυνομίας.Περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν χθες τη νύχτα σε βίαια επεισόδια κατά των αστυνομικών αρχών στο προάστιο του Παρισιού Μπομπινί. Σύμφωνα με τις αρχές αρκετά οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ένα μικρό παιδί διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από αυτοκίνητο που καίγονταν. Αφορμή για την συνεχιζόμενη βία και τα επεισόδια στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας είναι η σύλληψη και, από ότι όλα δείχνουν, κακοποίηση ενός 22χρονου μαύρου από αστυνομικό στο προάστιο Ολνέ σου Μπουά στις 2 Φεβρουαρίου.

Όμως η έξαρση της βίας στα περίχωρα του Παρισιού δεν μένει χωρίς συνέπειες στον προεκλογικό αγώνα δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Το Ανώτατο δικαστήριο του Μπομπινύ όπου μεταφέρονται για να δικαστούν οι συλληφθέντες από τα διάφορα επεισόδια, είναι αυτό που συγκεντρώνει πλέον τη μήνη των διαδηλωτών. Χθες έξω από τον περίβολο του Δικαστηρίου προχώρησαν για ακόμα μια φορά σε βανδαλισμούς, αγνοώντας την έκκληση του 22χρονου Τεό, ο οποίος από το κρεβάτι του νοσοκομείου ζήτησε ψυχραιμία ώστε να μπορέσει και η δικαιοσύνη να βγάλει τα συμπεράσματά της.

Η Μαρίν Λεπέν κάνει λόγο για τεκμήριο αθωότητας

Σε προεκλογική περίοδο, τέτοιου είδους επεισόδια γίνονται συχνά αντικείμενα εκμετάλλευσης για πολιτικούς λόγους. Για παράδειγμα, η Μαρίν Λεπέν δεν έχασε την ευκαιρία σήμερα το πρωί να επαναλάβει την πλήρη υποστήριξή της στις αστυνομικές δυνάμεις δηλώνοντας ότι «είναι θέμα αρχής για μένα, υποστηρίζω την αστυνομία, εκτός και εάν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι κάποιοι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα». Παράλληλα η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου χαρακτήρισε «ανάξιες» τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών που κάνουν λόγο για κρούσματα «ρατσισμού» στην αστυνομία με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο γίνονται συχνά έλεγχοι ταυτότητας ή συλλήψεις. Υπογράμμισε επίσης, ότι «είναι απαράδεκτο εξ αιτίας της συμπεριφοράς ενός ή δύο αστυνομικών, να εξάγονται συμπεράσματα για ολόκληρη την αστυνομία».

Με τέτοιες δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την προτίμηση της πλειοψηφίας στα δύο σώματα, αστυνομία και χωροφυλακή, έχοντας φθάσει πλέον στο 58%, ενώ στις εκλογές του 2012 βρίσκονταν μόλις στο 30 %.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι