Είναι η δέκατη κατά σειρά μαζική απεργία διαμαρτυρίας στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό, ενώ οι προσπάθειες Μακρόν για νέες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα φαίνεται να πέφτουν στο κενό.Εδώ και δυο μήνες οι Γάλλοι κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά του συνταξιοδοτικού και της αύξησης κατά δύο έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης, που θα φτάσει στα 64 έτη. Η σημερινή μεγάλη διαμαρτυρία, που είναι η 10η στη σειρά, με απεργίες και πορείες, θεωρείται κρίσιμη.

Περιμένοντας την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό, η οποία αναμένεται στα μέσα Απριλίου, ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να γυρίσει σελίδα, καλώντας τα συνδικάτα να μιλήσουν για το μέλλον: Για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, την εργασία, το μεταναστευτικό.

Το κάλεσμα όμως έπεσε στο κενό, αφού κανείς δεν δέχεται να προχωρήσει σε τίποτα με «άλυτο» το συνταξιοδοτικό, διατηρώντας τα 64 χρόνια στις συντάξεις. Έτσι, ενωμένα πάντα τα συνδικάτα, οργάνωσαν και τη σημερινή διαμαρτυρία.

«Στόχος να ηρεμήσει η γαλλική κοινωνία»

Λόγω των ισχυρών συγκρούσεων που προηγήθηκαν τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την περασμένη Κυριακή στον λεγόμενο «πόλεμο για το νερό» και τις «μεγα-δεξαμενές», νότιοδυτικά στην Ste Soline -όπου στο νοσοκομείο της περιοχής δύο νέοι σοβαρά τραυματισμένοι αγωνίζονται ακόμη σήμερα για τη ζωή τους- η ανησυχία για τις σημερινές διαδηλώσεις, κορυφώνεται.

Η δε διαπίστωση ότι οι νέοι μπαίνουν πλέον σταθερά στη «μάχη» φοβίζει ιδιαίτερα τη γαλλική κυβέρνηση. Έτσι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν αύξησε στις 13.000 τα όργανα της τάξης για τις σημερινές διαδηλώσεις, με τη σύσταση χρήσης μόνο δακρυγόνων και όχι άλλων βλημάτων.

Στο σκοτεινό αδιέξοδο που βρίσκεται η Γαλλία ο Λωράν Μπερζέ του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT έκανε πάντως σήμερα μία πρόταση που θα μπορούσε να φέρει κάποιο φως: Ζήτησε «εξάμηνη διακοπή στις διαβουλεύσεις για το συνταξιοδοτικό και διαμεσολαβητή εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο»

«Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα από την αρχή», είπε: «Συντάξεις και εργασία. Στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός για να ηρεμήσει η κοινωνία».

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι