Ξεκινά στο ευρωκοινοβούλιο, με διακομματική πρόταση Γραπτής Δήλωσης.

Ο Μ. Τρεμόπουλος από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας

Πρωτοβουλία Γραπτής Δήλωσης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ξεκινά στο ευρωκοινοβούλιο. Στην ολομέλεια στο Στρασβούργο κατατέθηκε ήδη η σχετική πρόταση από 5 ευρωβουλευτές όλων των μεγάλων πολιτικών ομάδων, ανάμεσά τους και του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Η πρόταση στοχεύει να συγκεντρώσει τις υπογραφές της απόλυτης πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών μέχρι τέλους Ιανουαρίου του 2012, προκειμένου να υιοθετηθεί ως επίσημη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου. Οι ελληνοκυπριακές συνοικίες της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, παραμένουν από το 1974 περιφραγμένη και νεκρή πόλη, καθώς ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει την είσοδο κατοίκων και επισκεπτών.

Η πρόταση αναφέρεται στη συμφωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (1979) για κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της πριν την επίτευξη οριστικής λύσης του Κυπριακού, αλλά και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και του ευρωκοινοβουλίου. Ζητά από την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές και να επιστρέψει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της. Ζητά επίσης από τις ευρωπαϊκές αρχές να συντονίσουν με το ευρωκοινοβούλιο τις προσπάθειες να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκ μέρους των Πράσινων, είναι ο μόνος Έλληνας ή Κύπριος ευρωβουλευτής στους αρχικούς υπογράφοντες. Οι άλλοι είναι: Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (σοσιαλιστές, Πολωνία), Willy Meyer (Αριστερά, Ισπανία), Cecilia Wikstrιm (φιλελεύθεροι, Σουηδία) και Artur Zasada (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πολωνία).

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με το θέμα, προβάλλοντας από το 2009 πρόταση για Πράσινη Αμμόχωστο, και πραγματοποιώντας επαφές με προσφυγικά σωματεία της περιοχής. Ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο το 2010 για τη δυνατότητα ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης των σχεδίων για Πράσινη Αμμόχωστο, είχε προκαλέσει θετική απάντηση της Κομισιόν.

Σε επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζει ότι «το να επιτραπεί στους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στην πόλη τους, θα ήταν καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός τόσο για την ανθρωπιστική διάσταση όσο και για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όπου οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αυτή την περίοδο παρουσιάζουν και πάλι στασιμότητα». Τονίζει, επίσης, προς τους Πράσινους συναδέλφους του τη θετική ψήφο που είχαν δώσει σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις που επικαλείται η νέα πρωτοβουλία, αλλά και την πρόσφατη κοινή θέση των Πράσινων για την Τουρκία, όπου προτείνεται μεταξύ άλλων επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. για τις ανάγκες και των δύο κοινοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ