Η ιταλική κυβέρνηση υιοθετεί και νέα μέτρα για το μεταναστευτικό. Ανάμεσα σε άλλα η Λέγκα ζητά αύξηση του προστίμου εναντίον ΜΚΟ από 50.000 σε 1 εκ. ευρώ.Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης θα χρησιμοποιηθούν πλοία του πολεμικού ναυτικού και της οικονομικής αστυνομίας, για να παρεμποδίζεται η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα, με πλωτά και εναέρια μέσα, η Ιταλία θα παρακολουθεί την κατάσταση στα λιβυκά παράλια. Σε περίπτωση νέων αναχωρήσεων, θα ειδοποιεί την ακτοφυλακή της Τρίπολης για να μπλοκάρει τα πλεούμενα. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκρούσεις στην Λιβύη θα σταματήσουν (κάτι αρκετά απίθανο) και ότι οι 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης της χώρας δεν θα αναγκαστούν να έλθουν στην Ευρώπη. Συγχρόνως δε βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Τυνησία, για νέα διμερή συμφωνία. Η Ρώμη αφήνει να διαρρεύσει ότι οι παράτυποι μετανάστες θα μπορούν να επιστρέφουν στην Τύνιδα και με συμβατικά πλοία της γραμμής.

Το βράδυ νέα συνεδρίαση της κυβέρνησης

Η σκληρή γραμμή του Ματέο Σαλβίνι, δηλαδή, υπερισχύει και πάλι, παρά τις συνεχείς συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Ο Γραμματέας της Λέγκα κατηγόρησε την υπουργό Άμυνας των Πέντε Αστέρων, Ελιζαμπέτα Τρέντα, ότι δεν του παρείχε την αναγκαία βοήθεια. Η ίδια όμως απάντησε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν δέχθηκε, μέχρι τώρα, όλες τις προτάσεις της για συνεργασία. Για σήμερα το βράδυ ο Κόντε έχει ορίσει νέα συνεδρίαση της κυβέρνησης με θέμα το μεταναστευτικό ώστε να προσπαθήσει να περιορίσει τις εντάσεις.

Το κύριο ερώτημα τώρα είναι με ποιο τρόπο τα ιταλικά στρατιωτικά πλοία θα εμποδίζουν τα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (και βέβαια με ποιες συνέπειες) θα εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας. Η εφημερίδα La Repubblica, παράλληλα, γράφει ότι μόνον ένας στους δέκα μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Κάτω Ιταλία, διασώζονται από πλοία των ΜΚΟ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ιταλική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι προέχει πάντα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ