Το αποκαλούμενο «φορτηγό της φρίκης» του Έσσεξ εξακολουθεί να απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη, με όλο και περισσότερες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες των 39 μεταναστών να έρχονται στο φως.Η αστυνομία του Εσσεξ ανακρίνει τέσσερα άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Εκτός του οδηγού της νταλίκας με τους 39 νεκρούς, οι συλληφθέντες είναι ένα ζευγάρι ετών 38 από το Γουόριγκτον, 25 χιλιόμετρα από το Λίβερπουλ, και ένας 48χρονος άνδρας από την Βόρεια Ιρλανδία ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή, στο αεροδρόμιο Στάνστεντ. Η αστυνομία έχει λάβει επιπλέον χρόνο από τις δικαστικές αρχές, προκειμένου να συνεχίσει την ανάκριση του 25χρονου οδηγού, Μο Ρόμπινσον. Παράλληλα συνεχίζεται η ιατροδικαστική έρευνα για τον εντοπισμό της ταυτότητας των θυμάτων.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, διόρθωσε την αρχική εκτίμηση που ήθελε τα θύματα να προέρχονται από την Κίνα, δηλώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών προέρχονται από το Βιετνάμ. Μεταξύ των οκτώ γυναικών που μετέφερε το κοντέινερ-ψυγείο, ήταν 26χρονη βιετναμέζα η οποία λίγο πριν εκπνεύσει έστειλε μήνυμα στους γονείς της ότι πεθαίνει από έλλειψη οξυγόνου. Στο μήνυμα της η κοπέλα, ζητά συγγνώμη που δεν τα κατάφερε να φθάσει ζωντανή στην Βρετανία. Μέλος της οικογένειας, δήλωσε στο BBC πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο, ζητώντας την επιστροφή της σωρού της νεαρής στην γενέτειρά της.

Άλλαξε το modus operandi των διακινητών

Σύμφωνα με την αστυνομία, το βαγόνι με το ανθρώπινο φορτίο, μεταφέρθηκε από το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρίγκε. Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι έχουν κάνει αδιαπέραστη την είσοδο από το Καλαί, με αποτέλεσμα να αλλάξει το modus operandi των διακινητών. Διακινούν τους μετανάστες από βελγικά λιμάνια που είναι πλημμελώς φυλασσόμενα. Παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται σε αναμονή στο Ζεεμπρίγκε, αποκαλύπτουν στο BBC, ότι οι διακινητές είναι κυρίως Κινέζοι που τους χορηγούν πλαστά κινεζικά διαβατήρια, τους φέρνουν αεροπορικώς από το Βιετνάμ στην Γαλλία απ΄ όπου τους μεταφέρουν στα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο για το τελευταίο σκέλος της επιχείρησης.

Κατά τα λεγόμενα τους, ένας από το δίκτυο των διακινητών από το Αφγανιστάν, φόρτωσε τους 39 στο βαγόνι νταλίκας που πέρασε σε βρετανικό έδαφος με μηχανή που έφερε βελγικές πινακίδες. Κάθε μετανάστης κατέβαλε ποσό 30.000 ευρώ για πτήση μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας και Γαλλίας. «Προορισμός μου είναι η Αγγλία όπου υπάρχουν δουλειές που θα με βοηθήσουν να εξοφλήσω το δάνειο που πήρα για την μεταφορά μου και να ζήσω σαν άνθρωπος», λέει στην απεσταλμένη του BBC ένας μετανάστης από το Βιετνάμ. Πολλοί εξ αυτών έχουν πάρει επιπλέον στεγαστικό δάνειο στη πατρίδα τους, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα της μεταφοράς τους στη Γη της Επαγγελίας, όπως φαντάζονται τη Βρετανία. Δυστυχώς, για τα 39 θύματα το κόστος ήταν πολύ μεγάλο: η ζωή τους.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ