Τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ συναντά τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον και, σύμφωνα με τη Ντάουνιγκ Στριτ, είναι αποφασισμένος να συνάψει συμφωνία για το Brexit. Ειρωνείες από τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.Μετά από δύο μήνες στην εξουσία και έξι ήττες στο Κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον στρέφεται στην μόνη λύση που του απομένει: την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ η ομάδα συμβούλων του πρωθυπουργού έχει έτοιμο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα εξασφαλίσει την έγκριση από τους 27 ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή.

Πρόκειται, στην ουσία, για την συμφωνία της Τερέζα Μέι, που απερρίφθη τρείς φορές από την πλειοψηφία της Βουλής, με κάποιες νέες φραστικές διατυπώσεις όσον αφορά το backstop, δηλαδή την δικλείδα ασφαλείας των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Αξιωματούχοι σε Δουβλίνο και Βρυξέλλες θεωρούν πως το επιτελείο του Πρωθυπουργού εξετάζει υποχώρηση της βρετανικής πλευράς όσον αφορά το backstop. Η εκτίμησή τους βασίζεται στην πρόταση που έκανε ο Μπόρις Τζόνσον στον Ιρλανδό ομολογό του, Λίο Βαράντκαρ, για ελεύθερη διακίνηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων- μια σαφέστατη υποχώρηση από την προηγούμενη σκληρή θέση του έναντι του backstop.

Υποσχέσεις για δουλειά, απειλές για διαγραφές

Τις νέες προτἀσεις του θα θέσει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, κατά την πρώτη συναντησή τους την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Προκειμένου να προλάβει τις ημερομηνίες και να έχει εγκεκριμένη από τους 27 και τη Βουλή των Κοινοτήτων μία συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου, υπουργεία και Βουλή θα εργάζονται εντατικά, ημέρα και νύχτα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, λένε πρωθυπουργικές πηγές. Παρἀλληλα, το γραφείο του πρωθυπουργού προειδοποίησε τους οπαδούς του σκληρού Brexit ότι θα διαγραφούν από το κόμμα σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας.

Κι ενώ ολά αυτά συμβαίνουν στο πολιτικό προσκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο βασικός υπαίτιος για την κρίση του Brexit, κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον και τον Μάικλ Γκόουβ, προσωπικό φίλο και συνεργάτη επί δεκαετίες, για οπορτουνισμό, ψευδείς υποσχέσεις και για θυσία της χώρας στις προσωπικές φιλοδοξίες τους. Επί τρία χρόνια κράτησε κλειστό το στόμα του ο Κάμερον, για να το ανοίξει με αφορμή την κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ