Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τα πάνω κάτω έρχονται από τις 19 Ιανουαρίου στην έκδοση και ισχύ πάσης φύσεως διπλωμάτων οδήγησης  στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, από τις 19 Ιανουαρίου 2013 οι εξετάσεις των διπλωμάτων γίνονται ακριβότερες και αυστηρότερες, αλλάζουν οι κατηγορίες των διπλωμάτων και μειώνεται ο χρόνος ισχύς του διπλώματος.  Παράλληλα, αυξάνονται τα υποχρεωτικά μαθήματα πρακτικής οδήγησης, και τα μαθήματα θεωρίας, ενώ οι οδηγοί υποχρεούνται πλέον να ανανεώνουν το δίπλωμά τους κάθε 15 έτη.
Για τα επαγγελματικά διπλώματα θα εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά 5ετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους.

Αναφορικά με τις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος οδήγησης μοτοσυκλέτας , οι δικυκλιστές, που θα εξετάζονται για δίπλωμα, θα υποχρεώνονται στο εξής να φορούν ειδικό ρουχισμό προστασίας (ειδική φόρμα, επιγονατίδες κτλ).

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι παλιές άδειες για δίκυκλα και ερασιτεχνικά διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτου, καθώς και  όσες εκδοθούν από εξετάσεις, που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου 2013, θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά με το παλιό καθεστώς, δηλαδή, είτε μέχρι ο κάτοχός τους  συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών, είτε μέχρι το 2033.
Συνοπτικά, οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει ο καινούργιος νόμος, είναι οι εξής:

-Αυξάνονται τα πρακτικά υποχρεωτικά μαθήματα από 20 σε 25, όπως επίσης και τα θεωρητικά. Επιπλέον, αν ο υποψήφιος δεν έχει «περάσει» τις θεωρητικές εξετάσεις, δεν μπορεί να κάνει πρακτικά μαθήματα.

-Η ανανέωση διπλώματος θα γίνεται κάθε 15 χρόνια και για να συμβεί αυτό οι κάτοχοι διπλωμάτων θα υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (παθολόγο και οφθαλμίατρο). Αν διαπιστωθεί πρόβλημα, θα παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες επιτροπές.

-Τα παράβολα για τις ιατρικές εξετάσεις παραμένουν στα 90 ευρώ και για την έκδοση άδειας στα 30, ωστόσο θεσπίζεται ένα νέο παράβολο επανεξέτασης αξίας 10 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν όσοι επανεξετάζονται.

-Η κατηγορία Β για ΕΔΧ (ταξί) καταργείται, καθώς και μερικές διατάξεις για ειδικές κατηγορίες.

-Το νέο δίπλωμα για τα μοτοποδήλατα σε υποψηφίους άνω των 16 ετών θα ονομάζεται ΑΜ και δεν θα εκδίδεται πλέον από την Τροχαία αλλά, όπως και τα άλλα διπλώματα, από τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών.

-Ειδικά για τους υποψηφίους οδηγούς μοτοσυκλετών, από τις 7 Φεβρουαρίου 2013 θα ισχύουν δύο νέες δοκιμασίες στην πρακτική εξέταση: α) Η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ και η αποφυγή εμποδίων και β) η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ και η ακινητοποίηση του δικύκλου σε συγκεκριμένη απόσταση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ