Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται τουλάχιστον 300.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Ελλάδα, που έχουν αυτοκίνητα με κυβισμό επάνω από 1.928 κυβικά εκατοστά και παλαιότητας μέχρι 10 χρόνων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν από τις αρχές του 2014 νέα χαράτσια. Οι πρόσθετοι αυτοί φόροι θα κυμαίνονται από 440 έως 5.380 ευρώ, εάν τα οχήματά τους είναι έως 5 ετών παλαιότητας και από 308 έως 3.766 ευρώ εάν είναι παλαιότητας έως 10 ετών.
Για παράδειγμα, όσοι διαθέτουν αυτοκίνητα 2.000 κυβικών εκατοστών και είναι παλαιότητας 4 ετών θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, πέρα δηλαδή από τα τέλη κυκλοφορίας, 440 ευρώ, ενώ όσοι έχουν αυτοκίνητο των ίδιων κυβικών εκατοστών, αλλά παλαιότητας από 5 έως 10 ετών θα πληρώσουν 308 ευρώ.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις εκπροσώπων από τον κλάδο των αυτοκινήτων, με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων κ. Δημήτριο Πάτσιο να υποστηρίζει, ότι πρόκειται για μια αψυχολόγητη κίνηση, που δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για το κράτος καθώς θα συνεχισθεί η αθρόα κατάθεση πινακίδων, που την τελευταία πενταετία έχει ξεπεράσει τις 700.000.
Το μέτρο για την φορολόγηση των οχημάτων ιδιωτικής χρήσης άνω των 1.928 κυβικών προβλέπεται σε διατάξεις που εντάχθηκαν στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Σημειώνεται, ότι από το χαράτσι εξαιρούνται όσα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού έχουν παλαιότητα μεγαλύτερη των 10 ετών ή είναι επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων.
Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή εισφοράς 10% επί της αντικειμενικής αξίας για όσους έχουν στην κατοχή τους, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, αεροσκάφη ή διαθέτουν πισίνες. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ένα σκάφος 9 μέτρων και είναι παλαιότητας έως 5 ετών, θα πληρώσει φόρους αξίας 1.800 ευρώ, ενώ αυτός που διαθέτει εξωτερική πισίνα 30 τ.μ. θα πληρώσει χαράτσι 480 ευρώ.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ