Η Σύνοδος Κορυφής των G20 συμφώνησε στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Για βοήθεια 1 δις δεσμεύθηκε η ΕΕ, ενώ η Γερμανία θα διαθέσει άμεσα 600 εκ. ευρώ.Αντιμέτωπο με ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται το Αφγανιστάν με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 18 εκατομμύρια Αφγανοί, δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ το 93% των νοικοκυριών πλήττεται από πείνα.

Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό την προεδρία της Ιταλίας οι G20 συνομίλησαν χθες διαδικτυακά με ζητούμενο την ανάληψη κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 1 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα διαθέσει 600 εκ. ευρώ εντός του 2021. Τόνισε ωστόσο: «Απαιτούμε την πρόσβαση όλων των οργανώσεων του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν έτσι ώστε να βοηθήσουν τον πληθυσμό όπου κρίνεται απαραίτητο».

Ντράγκι: Επαφές με τους Ταλιμπάν δεν σημαίνει αναγνώριση

Ο προεδρεύων της ομάδας των G20 Μάριο Ντράγκι διαπίστωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης ότι οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη συμφωνούν πως οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει να μεταβληθεί σε κρησφύγετο τρομοκρατών. Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε επίσης: «Συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό μεταφράζεται σε μια εντολή προς τα Ηνωμένα Έθνη για τον συντονισμό των ενεργειών. Αν αυτό απαιτεί επαφές με τους Ταλιμπάν τότε δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται αναγνώριση. Μια αναγνώριση προϋποθέτει ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν για τις πράξεις και όχι για τις εξαγγελίες τους»

Προς μεγάλη απογοήτευση του ιταλού πρωθυπουργού δεν συμμετείχαν στη βιντεοδιάσκεψη οι πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας. Ο Μάριο Ντράγκι ήλπιζε ότι με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των G20 θα στέλνονταν ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα. Κίνα και Ρωσία ωστόσο έχουν εν μέρει διαφορετικά συμφέροντα από ότι η Δύση στο Αφγανιστάν και προφανώς για αυτό ξεκίνησαν επαφές με τους Ταλιμπάν αμέσως μετά την ανατροπή στην Καμπούλ. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν πάντως δείχνουν να ποντάρουν πλέον σε στενότερες σχέσεις και προπαντός την οικονομική ενίσχυση από την Κίνα.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (APTV, EBU, DPA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ