Σοκ προκαλεί στη Νορβηγία η δολοφονική επίθεση με …βέλη στην πόλη Κόγκσμπεργκ το βράδυ της Τετάρτης. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα του δράστη.Ο τοξοβόλος άρχισε να χτυπάει στα τυφλά το βράδυ της Τετάρτης, στις 18.13 τοπική ώρα. Με τα βέλη του σημάδεψε τυχαία τους περαστικούς στο κέντρο του Κόγκσμπεργκ, μίας μικρής πόλης 28.000 κατοίκων, 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο. Πέρασε σχεδόν μισή ώρα, μέχρι να πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Μέχρι τότε είχε σκοτώσει πέντε ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε σοβαρά άλλους δύο. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο δράστη, που δεν είχε συνεργούς.

Όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Έιβιντ Άας, «σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φέρεται να έδρασε μόνος του. Είναι φυσικό να εξετάζει κανείς και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά μέχρι στιγμής το άτομο που συνελήφθη δεν έχει ανακριθεί, γι αυτό είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε».

«Μοναχικός λύκος» και μόνιμος κάτοικος

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η αστυνομία προχώρησε σε νέες ανακοινώσεις για τον δράστη: πρόκειται για έναν Δανό υπήκοο, 37 ετών, ο οποίος ζει μόνιμα στην πόλη του Κόνγκσμπεργκ. Το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 μετέδωσε ότι είχε γίνει μουσουλμάνος και ότι είχε πλούσιο ιατρικό ιστορικό. Οι αρχές δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα στοιχεία αυτά. Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να δώσουν έστω και λίγες πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη ήταν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, ότι υπήρξε τεράστια παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται υποψίες για άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Σε δηλώσεις της, το βράδυ της Τετάρτης, η απερχόμενη πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ κάνει λόγο για «δραματική κατάσταση» στο Κόγκσμπεργκ, αλλά παράλληλα προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο: «Τα γεγονότα μας συγκλονίζουν, καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβούνται ακόμη, γι αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αστυνομία έχει τον πλήρη έλεγχο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα στις οικογένειες των θυμάτων», δηλώνει ο Σόλμπεργκ.

Μνήμες της Οτόγια

Η «τυφλή» επίθεση του Κόγκσμπεργκ ξύπνησε μνήμες από την πιο πολύνεκρη επίθεση στη νεότερη ιστορία της χώρας: πριν από δέκα χρόνια, τον Ιούλιο του 2011, ο ακροδεξιός τρομοκράτης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προκάλεσε έκρηξη βόμβας μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια του Όσλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια οδήγησε μέχρι το νησί Ουτόγια, 30 χλμ έξω από τη νορβηγική πρωτεύουσα, υποδυόμενος τον αστυνομικό, μπήκε σε κατασκήνωση της σοσιαλδημοκρατικής νεολαίας και άνοιξε πυρ στα τυφλά, σκοτώνοντας 69 νέους ανθρώπους.

Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι τυχαίο να γίνεται η επίθεση στο Κόγκσμπεργκ λίγες ώρες πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στη Νορβηγία. Την Πέμπτη ο νικητής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, ο σοσιαλδημοκράτης Γιόνας Γκαρ Στέρε, επρόκειτο να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, έχοντας λάβει σχετική εντολή από τον βασιλιά της Νορβηγίας.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DW, APTN)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ