Ήταν ένας από τους διασημότερους αγωνιστές κατά των φυλετικών διακρίσεων και υπέρ της συμφιλίωσης μαύρων και λευκών στην Ν. Αφρική. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος πέθανε σε ηλικία 90 ετών.Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα ήταν οι διασημότεροι αντίπαλοι του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Ο θάνατος του πρώην αρχιεπισκόπου επανέφερε σε πολλούς Νοτιοαφρικανούς και όχι μόνο μνήμες από την μάχη δεκαετιών υπέρ του τέλους των φυλετικών διακρίσεων στην Νότια Αφρική.

«Θα είμαστε ελεύθεροι. Όλοι μαζί. Μαύροι και λευκοί», υπόσχονταν τον Απρίλιο του 1993 ο αγγλικανός αρχιεπίσκοπος στην κηδεία και του ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος της Νότιας Αφρικής Κρις Χάνι, ο οποίος δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του από ακροδεξιούς. Τα λόγια του αρχιεπισκόπου ηρέμησαν τα πνεύματα στη Νότια Αφρική, η οποία βρίσκονταν τότε ένα βήμα από τον εμφύλιο πόλεμο. Ο τότε πρόεδρος ντε Κλερκ είχε μεν δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα με την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων όπως ο Νέλσον Μαντέλα και την νομιμοποίηση απαγορευμένων κομμάτων και οργανώσεων. Όμως η διαδικασία προχωρούσε σημειωτόν και η δυσαρέσκεια της μαύρης πλειοψηφίας των πολιτών ήταν μεγάλη.

Τιμήθηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 1984

Ο Ντέσμοντ Τούτου γεννήθηκε το 1931 στην πόλη Κλερκσντόρπ. Ήταν ο πρώτος μαύρος αγγλικανός επίσκοπος Γιοχάνεσμπουργκ και αργότερα αρχιεπίσκοπος της Κέιπ Τάουν. Δραστηριοποιούνταν, από την αρχή της σταδιοδρομίας του, υπέρ της άρσης των φυλετικών διακρίσεων και στήριζε το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ANC, το οποίο επεδίωκε μια δημοκρατική Νότια Αφρική χωρίς διαχωρισμούς σε φυλετικές ομάδες. Το 1984 τιμήθηκε με Νομπέλ Ειρήνης για τους αγώνες του. Για εκείνον όμως η σημαντικότερη μέρα της ζωή του ήρθε το 1994 όταν ψήφισε στις πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές στην Νότια Αφρική: «Είναι εντυπωσιακό. Μια μέρα απίστευτη για όλους του ανθρώπους της χώρας. Και εννοώ όλους: μαύρους και λευκούς. Από σήμερα δεν χρειάζεται πια να μιλάμε για παράνομο καθεστώς. Θα αποκτήσουμε τη δική μας, εκλεγμένη κυβέρνηση».

Το 2000 ο Ντέσμοντ Τούτου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον προστάτη τρία χρόνια νωρίτερα. Όπως το συνήθιζε, σχολίασε την παραίτηση από όλα τα αξιώματα με χιούμορ, λέγοντας ότι επιτέλους θα έχει χρόνο να πιει «κόκκινο τσάι» με τη γυναίκα του.

Άντριαν Κρις

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ