Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και εν μέσω φόβων για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση άρχισε στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)Για τέσσερις ημέρες το χρόνο μια μικρή ειδυλλιακή πόλη των ελβετικών Άλπεων “ζωντανεύει” καθώς υποδέχεται 2.500 από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Το Νταβός έχει γίνει συνώνυμο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), το οποίο φιλοξενεί. Για πρώτη φορά στην πεντηκονταετή ιστορία του κι έπειτα από παύση δύο ετών λόγω των περιορισμών που έφερε η πανδημία, το WEF πραγματοποιείται την άνοιξη.

Το κλίμα ωστόσο μόνο άνοιξη δεν θυμίζει με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και την ανησυχία να εξαπλώνεται για μια παγκόσμια κρίση που έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της.

Να μην αφήσουμε την “ωμή βία” να κυριαρχήσει

Όπως ήταν επόμενο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ο πρώτος ηγέτης που απευθύνθηκε στους συνέδρους μέσω τηλεδιάσκεψης. “Η ιστορία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, εκεί όπου πραγματικά κρίνεται εάν η ωμή βία θα κυριαρχήσει στον κόσμο”, υπογράμμισε απευθύνοντας νέα έκκληση για βοήθεια και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο πετρελαίου.

Ο πόλεμος δείχνει “ότι η υποστήριξη προς τη χώρα που δέχεται επίθεση είναι πολυτιμότερη όσο πιο σύντομα παρέχεται: όπλα, χρηματοδότηση, πολιτική στήριξη και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας”, είπε υπό δυνατό χειροκρότημα. “Εάν τα είχαμε παραλάβει στο 100% των αναγκών μας απευθείας το Φεβρουάριο αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές.”

“Η πείνα ως όπλο”

Τη γερμανική κυβέρνηση στο φετινό WEF εκπροσωπεί τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα μιλήσει την τελευταία ημέρα, όσο και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk λίγο πριν αναχωρήσει, ο Χάμπεκ τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου λέγοντας ότι “δεν βοηθάει αν κάθε χώρα κάνει το δικό της”.

Ο Χάμπεκ απέκρουσε παράλληλα ερώτηση γύρω από τις επιδόσεις του Κατάρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λίγες εβδομάδες μετά από επίσκεψή του με θέμα ενδεχόμενες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία. “Το Κατάρ είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ σε όλο αυτό το παιχνίδι. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε και πολύ με κάτι τέτοιο τώρα”, είπε. “Το κρίσιμο θέμα είναι – και αυτός είναι ο σκοπός εδώ στο Νταβός – να δούμε ότι η πείνα θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο μέσα στο επόμενο έτος. Δεν θα έπρεπε επίσης να έχουμε αυταπάτες: η βαρβαρότητα του Πούτιν δεν έχει όρια.”

Παρόντες και απόντες

Εκτός από το Σολτς και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι αδελφοί Κλίτσκο αλλά και ο Χένρι Κίσινγκερ είναι μεταξύ των ηγετών και προσωπικοτήτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του WEF – ένα πρόγραμμα που στερείται της λάμψης των προ κορωνοϊού εποχών, με σχετικά λίγα ονόματα ηγετών να φιγουράρουν.

Η πιο ηχηρή απουσία ωστόσο είναι αυτή της Ρωσίας, καθώς οι διοργανωτές δεν απηύθυναν πρόσκληση σε αξιωματούχους ή σε ρωσικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το “Σπίτι της Ρωσίας”, το οίκημα που λειτουργούσε στο παρελθόν ως βάση για τις ρωσικές αντιπροσωπείες στο Νταβός, έχει μετονομαστεί προσωρινά σε “Σπίτι των Ρωσικών Εγκλημάτων Πολέμου” και στεγάζει έκθεση με υλικό γύρω από φερόμενα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών στρατευμάτων.

Έκκληση στους δισεκατομμυριούχους

Αν και ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπεται να μιλήσει τρεις φορές κατά το τετραήμερο φόρουμ, άλλοι δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, φαίνεται πως θα λάμψουν δια της απουσίας τους, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρόγραμμα όπως αυτό διαμορφώνεται μέχρι στιγμής.

Μιλώντας στο περιθώριο του WEF, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλι κάλεσε τους δισεκατομμυριούχους να “κάνουν αυτό που πρέπει” εν μέσω αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας, αλλά και ενδείξεων ότι οι προαναφερθέντες θα ανταποκριθούν στην πρόκληση ανοίγοντας τα πορτοφόλια τους.

Ο Μασκ έδωσε 6 δισ. δολάρια σε ένα ίδρυμα και όλοι πίστεψαν ότι τα χρήματα αυτά ήρθαν σε εμάς, όμως εμείς δεν πήραμε τίποτα ακόμη, συνεπώς είμαι αισιόδοξος”, είπε ο Μπίσλι στο Associated Press. “Προσπαθούμε από κάθε πλευρά. Έλον, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου, αδερφέ.”

Επιμέλεια: Κατερίνα Αλεξανδρίδη (APress, Reuters, DLF)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ