Στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να «πέσει μαύρο» τον χειμώνα στο Βερολίνο. Οι τοπικές αρχές θέλουν να μειώσουν τον δημόσιο φωτισμό σε 200 μνημεία. Η αρχή έγινε ήδη.Με υπαίθριο μουσείο μοιάζει το βράδυ η γερμανική πρωτεύουσα. Μπορεί κανείς με τα πόδια να περπατήσει από την κυβερνητική περιοχή με το ιστορικό κτήριο του Ράιχσταγκ, να κάνει στάση για το απαραίτητο τουριστικό ενθύμιο στην Πύλη του Βρανδεμβούργου κι από εκεί, κατηφορίζοντας στη Λεωφόρο υπό τας Φιλύρας (Unter den Linden) να δει τα επιβλητικά κτίσματα στο Νησί των Μουσείων, τον ιστορικό Καθεδρικό μέχρι το Κόκκινο Δημαρχείο και τον Πύργο της Τηλεόρασης στην Αλεξάντερπλατς.

Τον ερχόμενο χειμώνα οι ιστορικές και τουριστικές περιπλανήσεις θα γίνουν πιο δύσκολες. Συνολικά 200 ιστορικά μνημεία θα σταματήσουν να έχουν τον επιβλητικό φωτισμό τους στο πλαίσιο των σχεδίων της γερμανικής πρωτεύουσας για εξοικονόμηση ενέργειας. Αιτία η μειωμένη ροή φυσικού αερίου, η αύξηση των τιμών ενέργειας αλλά πλέον και οι φόβοι για μπλακ άουτ λόγω προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Γερμανικό κοινοβούλιο με σκοτεινό τον εμβληματικό θόλο

Την αρχή έκανε ήδη πάντως το γερμανικό κοινοβούλιο, το ιστορικό κτήριο του Ράιχσταγκ, σύμβολο των φωτεινών αλλά και των μελανότερων σελίδων της γερμανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο γυάλινος θόλος με ύψος 23 μέτρα και διάμετρο 40, σχεδιασμένος από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σερ Νόρμαν Φόστερ, αποτελεί μια από τις τουριστικές «ατραξιόν» της γερμανικής πρωτεύουσας. Πλέον ο καλλιτεχνικός φωτισμός του θα σταματά την ώρα που τελειώνει και η ώρα των επισκέψεων.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στη γερμανική βουλή δεν σταματά όμως εκεί: μειωμένος φωτισμός προβλέπεται φέτος τόσο για την αίθουσα της Ολομέλειας της γερμανικής βουλής, τον χώρο εισόδου και τους διαδρόμους αλλά και τα κλιμακοστάσια. Μόνο οι υπόγειες σήραγγες και κρίσιμες δίοδοι διαφυγής θα διατηρήσουν νυχθημερόν τον φωτισμό τους για λόγους ασφαλείας.

Ο Καδεδρικός Ναός του Βερολίνου όπως και η ιστορική Μαριενκίρχε έχουν επίσης μειώσει τον βραδινό φωτισμό. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αντίστοιχα έκτακτα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας και για τον Στύλο της Νίκης, τη Γερμανική Όπερα, το Κόκκινο Δημαρχείο, το Παλάτι του Σαρλότενμπουργκ και ενδεχομένως και για την Πύλη του Βρανδεμβούργου, σήμα κατατεθέν του Βερολίνου.

Εξοικονόμηση που ισοδυναμεί με 150 νοικοκυριά

«Στην κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας» ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Φραντσίσκα Γκίφαϊ, δήμαρχος Βερολίνου από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η ίδια πάντως έχει ήδη ταχθεί υπέρ του να κλείσουν τα φώτα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου τη νύχτα προσεχώς.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρχών του Βερολίνου, όπως παρατηρεί το δίκτυο RBB, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον φωτισμό των 200 ιστορικών μνημείων του Βερολίνου ανέρχεται ετησίως στις 200.000 κιλοβατώρες, ήτοι ισοδυναμεί με την κατανάλωση 150 νοικοκυριών. Στο ίδιο πλαίσιο οι αρχές του Βερολίνου επανεξετάζουν και το σύστημα δημόσιου φωτισμού με ενεργοβόρες, ρετρό λάμπες φωταερίου, πολλές εκ των οποίων είναι αναμμένες νυχθημερόν.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ