Ο τζίρος σε εστιατόρια και ξενοδοχεία αυξήθηκε μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση.Καλά τα νέα από το χώρο του τουρισμού και της εστίασης στη Γερμανία. Με το που χαλάρωσαν τα μέτρα τον περασμένο Μάιο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναφέρονται στον μήνα Ιούνιο τα καφέ, τα εστιατόρια καθώς και τα ξενοδοχεία αύξησαν κατά 61,7 % τα έσοδά τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο ο τζίρος ήταν κατά 40,7 % χαμηλότερος σε σχέση με το επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2020, τον μήνα πριν από την έξαρση της πανδημίας στη Γερμανία.

Άνοιγμα των επιχειρήσεων ζητά ο κλάδος

«Οι αριθμοί απεικονίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού», ανέφερε ο Γκίντι Τσέλιγκ, πρόεδρος της ένωσης Dehoga, που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.

Ο κλάδος αντιμετώπισε μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021, για περίπου εννέα μήνες, ένα σκληρό απαγορευτικό. «Οι πολιτικοί καλούνται τώρα να εξασφαλίσουν το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων», τόνισε ο Τσέλιγκ. «Δεν πρέπει να υπάρξει νέο λοκντάουν», δήλωσε.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε πάντως ένα μεγάλο μείον. Οι εισπράξεις ήταν μειωμένες πάνω από το ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ιούλιο και Αύγουστο καλύτερη η κατάσταση

Αυτοί που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τη χαλάρωση των μέτρων ήταν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι αύξησαν το τζίρο τους από τον Μάιο έως τον Ιούνιο σημαντικά. Τον υπερδιπλασίασαν καταγράφοντας +114,0 %. Και οι εστιάτορες όμως είδαν περισσότερα χρήματα στο ταμείο τους από ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 44,7 %.

Παρά την περίοδο των διακοπών o γερμανικός τουριστικός κλάδος δεν έχει ξεπεράσει τα δύσκολα. Τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση 11% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, την περίδο δηλαδή πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής της ένωσης Dehoga και συμμετείχαν 5.500 επιχειρήσεις.

Μια στις τρεις επιχειρήσεις πάντως εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το εάν θα καταφέρει να επιβιώσει. Παρ’ όλα αυτά, η ένωση αναμένει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καλύτερα νούμερα. «Επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές ανέφεραν ότι είχαν ικανοποιητική ζήτηση, η εμπιστοσύνη φαίνεται να αυξάνεται», δήλωσε ο Τσέλινγκ.

Η κατάσταση πάντως παραμένει δύσκολη όσον αφορά τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, στα κλαμπ και τις ντισκοτέκ, καθώς και στα διεθνή συνέδρια.

Reuters / AFP / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ