Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Το βράδυ της Κυριακής η δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων.Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών όχι μόνο παραμένει, αλλά και διευρύνεται, όπως προκύπτει από νεότερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας BILD. Σύμφωνα με αυτή οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και μάλιστα κερδίζουν δύο ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 26%, ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 20% και στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 17%. Τo εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) διατηρεί διψήφιο ποσοστό (11%), ενώ το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) περιορίζεται στο 6%, δηλαδή σχεδόν στο όριο του εκλογικού νόμου για την είσοδο στη Βουλή.

Κρίσιμη θεωρείται η αποψινή, δεύτερη τηλεμαχία των τριών βασικών διεκδικητών για την καγκελαρία, δηλαδή του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, του χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ και της «Πράσινης» Αναλένα Μπέρμποκ. Η συζήτηση αρχίζει στις 21.15 (ώρα Ελλάδας) και μεταδίδεται απευθείας από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) και το επίσης δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Εννέα κάμερες επιστρατεύει η δημόσια τηλεόραση για τη συζήτηση, με συντονιστές τους δημοσιογράφους Όλιβερ Κερ και Μάιμπριτ Ίλνερ. Αναλυτές κάνουν λόγο για την «τελευταία ευκαιρία» του Άρμιν Λάσετ να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Πιο επιθετικός ο Λάσετ

«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Άρμιν Λάσετ» προειδοποιούσε προ ημερών και ο άσπονδος φίλος του Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του κόμματος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Πρόκειται ουσιαστικά για το «παρακλάδι» των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, καθώς σε αυτό το κρατίδιο το κόμμα του Άρμιν Λάσετ και της Άνγκελα Μέρκελ δεν κατεβαίνει με δικό του εκλογικό συνδυασμό. Πράγματι, ο Λάσετ άρχισε να ανεβάζει τους τόνους. Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο προεκλογικό συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών στη Νυρεμβέργη, κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες ότι «βρέθηκαν πολλές φορές στη λάθος πλευρά της ιστορίας», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «κόκκινο κίνδυνο» που θα επέφερε μία πολιτική στροφή της Γερμανίας προς τα αριστερά.

Μπορεί ο Μάρκους Ζέντερ να αυτοπροβάλλεται ως ο «καταλληλότερος» ηγέτης της Κεντροδεξιάς, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσει την ηγετική του θέση στην ίδια τη Βαυαρία. Και αυτό μάλλον δεν είναι τόσο εύκολο. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης η τελευταία δημοσκόπηση (Infratest-dimap για λογαριασμό της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας) δείχνει την CSU να υποχωρεί στο 28% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1949! Στις εκλογές του 2017 το κόμμα του Μάρκους Ζέντερ είχε αποσπάσει το 38,8% των ψήφων στη Βαυαρία.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ