Ο κ. Βασίλης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος και εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Advent που λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία του Κονέκτικατ για τις τεχνολογικές της επιδόσεις μιλάει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται μόνιμα στο περιθώριο εν μέσω αρνητικών δημοσιευμάτων, μια ελληνική τεχνολογική επιχείρηση, η Advent που γεννήθηκε στο ελληνικό πανεπιστήμιο λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία του Κονέκτικατ για τις τεχνολογικές της επιδόσεις, διατηρώντας παράλληλα την έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την άλλη Ελλάδα, αυτή που ξεχωρίζει και διαπρέπει σε κόντρα των λανθασμένων πολιτικών επιλογών των τελευταίων δεκαετιών. Για αυτή την επιτυχία μιλάει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ  ο κ. Βασίλης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος και εκ των συνιδρυτών της εταιρείας με καταγωγή από τα Τρίκαλα. Ο κ. Γρηγορίου είναι γιος του παιδιάτρου Γρηγόρη Γρηγορίου, και σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη συνέχεια έκανε διδακτορικό στη Φυσικοχημεία στο Ντιουκ. Έπειτα εργάστηκε ως ερευνητής στο Πρίνστον, και στη συνέχεια στο ερευνητικό κέντρο της Πολαρόιντ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο ΜΙΤ και το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ερευνητής στο ΙΤΕ. Συνολικά ο κ. Γρηγορίου ο οποίος ολοκλήρωσε το 2ο γυμνάσιο Τρικάλων έζησε 17 χρόνια στις ΗΠΑ. Τον «συναντήσαμε» τηλεφωνικά στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης λίγο πριν πετάξει για τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια είδηση που αποτελεί την όαση θα λέγαμε στα σκληρά μέτρα και δύσκολη καθημερινότητα… Η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί τεχνολογικά σε παγκόσμιο επίπεδο; Τι σηματοδοτεί αυτή η πρόσκληση από την Πολιτεία του Κονέκτικατ στην εταιρεία advent;

Αναμφίβολα είναι μια μεγάλη επιτυχία τόσο για την Advent όσο και για την ερευνα στην Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο τεχνολογικά αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο τόσο σε επίπεδο επιστήμης όσο και σε επίπεδο αγορών οπότε η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας με την Πολιτεία του Κονέκτικατ μας έκανε πολύ χαρούμενους και υπερήφανους συνάμα. Πλέον είμαστε παίκτες στην υψηλότερη κατηγορία να σας το θέσω απλά.

Μπορείτε να αναφερθείτε στην κύρια τεχνολογία της εταιρείας και τι ακριβώς είναι αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των αμερικανών;

Η Advent αναπτύσσει υλικά και συστήματα για προιόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κύρια δραστηριότητα είναι στις κυψελίδες καυσίμου ενώ έχουμε και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία στα οργανικά φωτοβολταϊκά. Οι κυψελίδες καυσίμου είναι ένα είδος μοντέρνας μπαταρίας η οποία αν τροφοδοτείται με καύσιμα δεν ξεφορτίζει ποτέ ενώ έχει παράλληλα και μηδενικούς ρύπους. Το καινοτόμο στην τεχνολογίας της Advent είναι το γεγονός ότι δουλεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο, υδρογόνο, προπάνιο, κηροζίνη ή και πετρέλαιο σαν καύσιμα. Η τεχνολογία μας είναι πατενταρισμένη με μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, ΕΕ και παγκοσμίως. Το τελευταίο ήταν σίγουρα ένα από τα πράγματα που τράβηξε και το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Έχουμε δώσει πάρα πολλά χρήματα μέχρι στιγμής για να εξασφαλίσουμε την προστασία των εφευρέσεών μας διεθνώς και εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε.

Σε μια δήλωσή σας είχατε επισημάνει ότι η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο αλλά… Τι είναι αυτό που λείπει; Εκτιμάτε ότι θα φύγουν και άλλα «γερά μυαλά» στο εξωτερικό αν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στις ελλείψεις;

Είναι γεγονός ότι έχουμε σαν λαός πολύ ταλέντο και εφευρετικότητα. Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αναγκαία συνθήκη επιτυχίας αλλά πρέπει να υπάρχει. Μας λείπει πέρα από την πειθαρχεία η εστίαση και η αποφασιστικότητα. Τα τελευταία δύο είναι κατά την γνώμη μου σημεία των χαλαρών καιρών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Μπορούν και πρέπει να αλλάξουν για να φύγουμε από την κρίση. Αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε δουλειές στην Ελλάδα κάνοντας μοντέρνες δραστηριότητες, σίγουρα θα υπάρξει αποχώρηση ενός μεγάλου μέρους του καλύτερου δυναμικού της χώρας για άλλες πατρίδες όπως σε άλλες προγενέστερες εποχές. Θα είναι μια καταστροφή την οποία πρέπει να αποτρέψουμε πάση θυσία.

Τι σας πρόσφεραν οι σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ; Είναι μόνο οι γνώσεις ή και στοιχεία όπως η υπομονή και επιμονή που δεν τα συναντούμε σε άλλα πανεπιστήμια;

Πέρα από τις γνώσεις προσφέρουν και μια συγκεκριμένη κουλτούρα και στάση απέναντι στα θέματα που θα αντιμετωπίσει κάποιος στην ζωή. Η κουλτούρα του να είσαι πάντα ανοιχτός στο καινούργιο, να είσαι ανεξάρτητο πνεύμα και με αίσθημα δικαίου. Το πρότυπο είναι η Αρχαία Ελλάδα και οι αρχές και τα διδάγματα της κλασσικών φιλοσόφων. Οπότε όπως καταλαβαίνετε ήτανε πολύ οικεία τα ερεθίσματα.

Σε ποιες αγορές σκέφτεστε να εξαπλωθεί στο μέλλον εξαγωγικά η εταιρεία; Έχετε κάνει κάποιους σχεδιασμούς;

Αν μιλάμε για τα συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρισμού, οι μεγαλύτερες μας προοπτικές είναι σε μέρη που δεν υπάρχει η υποδομή του δικτύου ηλεκτροδότησης αναπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό. Παραδείγματος χάρη, η Ινδία ήτανε η καλύτερή μας αγορά για το 2012. Η Ασία επίσης επενδύει πολύ στις νέες τεχνολογίες, τόσο σαν παραγωγός όσον και σαν πελάτης οπότε περιμένουμε πολλά και από αυτή την περιοχή. Το μοντέλο μας είναι συγκεκριμένο: Η ανάπτυξη των προϊόντων στην Αμερική και στην Ελλάδα και η πώληση στην παγκόσμια αγορά.

Επιστρέφουμε στα Τρίκαλα… Ποιο Λύκειο έχετε τελειώσει; Θυμάστε κάτι να μας πείτε; Έρχεστε συχνά στην πόλη; Τι θα μπορούσε να γίνει κάτι ώστε η περιοχή μας να βγει από το αναπτυξιακό τέλμα;

Αποφοίτησα από το 2ο Λύκειο Τρικάλων το 1982. Είμαι γέννημα θρέμμα της πόλης. Ο πατέρας μου ήτανε ο παιδίατρος Γρηγόρης Γρηγορίου. Έρχομαι στην πόλη με την πρώτη ευκαιρία με τη οικογένεια μου γιατί πέρα από γενέτειρά μου θεωρώ ότι τα Τρίκαλα είναι από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας συμπληρωμένη και με την φυσική ομορφιά του νομού (Περτούλι κλπ). Θυμάμαι ότι γυρίζαμε με τους φίλους μου με τα ποδήλατα όταν ήμασταν μικροί και την Πλατεία Δεσποτικού όπου καταλήγαμε τις περισσότερες φορές. Επίσης, θυμάμαι τους καθηγητές μας που ήτανε κοντά μας και μας πιστεύανε και μας ενθαρρύνανε. Γενικά, τα Τρίκαλα είχανε φήμη ότι παράγουν γερά «μυαλά» και καλούς μαθητές. Βεβαίως ήμασταν αφοσιωμένοι στα γράμματα, σαν γενιά εννοώ. Δεν ήταν τυχαίο γεγονός η επιτυχία. Να φανταστείτε από την τάξη μου στο επιλογής είχαμε μπει αν θυμάμαι καλά όλοι σε μια Πανεπιστημιακή Σχολή.
Δύο πράγματα θεωρώ μπορούνε να δώσουνε ώθηση στην πόλη. Το διαδίκτυο και ο τουρισμός. Το διαδίκτυο δίνει πρόσβαση τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Δεν μπορούμε να λέμε πλέον ότι είμαστε αποκομμένοι από τις εξελίξεις. Επίσης, το κομμάτι της αξιοποίησης του τί έχει να προσφέρει η πόλη και ο νομός σαν τουριστικός προορισμός δεν πρέπει να αμεληθεί. Έχουμε ήδη επιτυχίες στον τομέα, ας συνεχίσουμε για πιο μεγάλα πράγματα. Η πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί η υποδομή. Τελειώνοντας, να πω ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας και σκληρή δουλεία με έμφαση στην εξωστρέφεια και την σύνθεση με το «έξω». Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να πετύχουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ