ΚΟΤΣΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ (DHW):
Συγχαίρουμε την Υπουργό Μπέμερ για το
Κεντρικό Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σε μία ιστορική κίνηση προέβη η ομοσπονδιακή υπουργός για την Ενσωμάτωση καθηγήτρια κυρία Μπέμερ. Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση Κεντρικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής με έδρα το Βερολίνο και με αποκλειστικό σκοπό την διατύπωση προτάσεων και προγραμμάτων για την καλλίτερη και γρηγορότερη ενσωμάτωση όλων στην γερμανική κοινωνία. Το συμβούλιο αποτελείται απο 32 μέλη που εκπροσωπούν μεταναστευτικές οργανώσεις, φορείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης καθώς και εκκλησίες και θρησκευτικές ομάδες. Είχαν προηγηθεί παλαιώτερα πολλά παρόμοια συμβούλια σε επίπεδο κρατιδίων ή μεγάλων δήμων και στα οποία η τουρκική παρουσία ήταν πάντοτε πολύ ισχυρή. Η υπουργός Μπέμερ (CDU) έσπασε αυτή την παράδοση και έθεσε νέα κριτήρια και νέες προδιαγραφές για την σύσταση των συμβουλίων αυτών επιλέγοντας σε αυτά δέκα εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων μόνο μία τουρκική, γεγονός που οδήγησε σε έντονη αντίδραση των τουρκικών οργανώσεων.

Από ελληνικής πλευράς σημειώνεται επιτυχία εφόσον η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να βρεθεί μεταξύ των δέκα αυτών οργανώσεων.

Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του Κεντρικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Φαίδων Κοτσαμπόπουλος δήλωσε στον τύπο: «Χαιρετίζουμε την κίνηση και την απόφαση αυτή της Υπουργού κυρίας Μπέμερ. Η απόφαση αυτή μας καλύπτει πλήρως και έρχεται να επικυρώσει όσα διακηρύτταμε εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή το θέμα της ενσωμάτωσης στην Γερμανία έχει ταυτισθεί με την τουρκική κοινότητα, γεγονός που δρούσε πάντοτε αρνητικά και ανασταλτικά. Η μη συμμετοχή εθνοτήτων με επιτυχημένη και προχωρημένη ενσωμάτωση αποδείχθηκε μεγάλο λάθος και ελπίζουμε να ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Η επιλογή της ΟΕΚ στην δεκαμελή ομάδα των μεταναστευτικών οργανώσεων τιμά τον Ελληνισμό αλλά και σηματοδοτεί τον νέο πλέον ιστορικό της κύκλο και αναδεικνύει τον δομικό και θεσμικό της ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα της Γερμανίας. Το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έχει καθοριστική και συντονιστική αρμοδιότητα μεταξύ των Συναντήσεων Κορυφής που καλούνται κάθε έτος στην Καγκελαρία και στις οποίες η ομογένεια εκπροσωπείται από δύο κορυφαίες οργανώσεις: Σε επίπεδο κοινοτήτων από την ΟΕΚ και στον τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW)»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ