“Οι ήρωες του 1940 περιμένουν”

Στην Πύλη παρουσιάστηκε το βιβλίο του π. Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Γεωργίου Σούρλα με τον παραπάνω τίτλο – Εκδηλώσεις για τον πρώτο νεκρό στο 21ο φυλάκιο της ελληνο-αλβανικής μεθορίου

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζώης

Παρουσιάστηκε στην Πύλη το βιβλίο του π. Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Γεωργίου Σούρλα με τίτλο: “Οι ήρωες του 1940 περιμένουν”

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος μίλησε με θερμά λόγια για τον πολιτικό Γεώργιο Σούρλα και αναφέρθηκε στους ήρωες του 1940. Από τότε πέρασαν 71 χρόνια και τα παιδιά εκείνης της εποχής μπήκαν στην τρίτη ηλικία, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν εκείνη τη μεγάλη μέρα. Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών στους 13676. Έκλεισε την ομιλία του με την φράση του Αισχύλου ο οποίος είχε πει: “Γιατί μόνον εμείς, (οι Έλληνες) αντίθετα από τους βαρβάρους δεν μετράμε ποτέ το πλήθος του εχθρού”.

Ο Γεώργιος Σούρλας μίλησε για τους 7976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρεια Ήπειρο, οι οποίοι πρέπει να βρουν την τελευταία τους κατοικία, αφού παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμα μας, τον σεβασμό στους νεκρούς. Στην Ελλάδα κάνουμε παρελάσεις, βγάζουμε λόγους, οι νεκροί όμως ξεχειμωνιάζουν άταφοι μας αναφέρει ο συγγραφέας.

Με το θέμα των ηρώων που παραμένουν άταφοι, άρχισε να ασχολείται ο κ. Σούρλας, όταν πριν κάποια χρόνια του τηλεφώνησε ένας Βορειοηπειρώτης από την Κορυτσά και του είπε ότι την ώρα που όργωνε το χωράφι του, βγαίναν οστά και έσπαζαν κρανία νεκρών ανθρώπων. Συγκλονίστηκε από το γεγονός αυτό ο συγγραφέας. Επίσης γιος πεσόντα του ανέφερε ότι θέλει να δει το όνομα τού πατέρα του σε μια μαρμάρινη πλάκα και ένας Ταξίαρχος ότι θέλει να βρει τα οστά τού αδελφού του.

Με τα χρήματα από την Βουλή των Ελλήνων, από τα έσοδα του βιβλίου καθώς και από τις δωρεές πολλών επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων θα δημιουργηθεί το μνημείο στο Καλπάκι γιατί οι ήρωες περιμένουν …

Ο πρώτος νεκρός

Επίσης πραγματοποιήθηκαν στην Πιαλεία του Δήμου Πύλης τα 11α Τσιαβαλιάρεια.

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων υπηρετούσε ως σκοπευτής πολυβόλου στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού και η θέση του ήταν στο 21ο φυλάκιο της ελληνο-αλβανικής μεθορίου.

Η ώρα είναι 5.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου. Οι Ιταλοί αρχίζουν τη ρίψη όλμων και θραύσμα ενός όλμου τραυματίζει θανάσιμα τον Τσιαβαλιάρη.

Η Ελλάδα θρηνεί τον πρώτο νεκρό της, καμαρώνει τον πρώτο ήρωά της.

Οι στρατευμένοι του Νομού Τρικάλων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των επιχειρήσεων και πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό, όπως και όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας αρκετοί και τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Η μελέτη, όμως, όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα των σχεδιαγραμμάτων δείχνει ότι το 21ο φυλάκιο του 51ου ΣΠ ήταν επί της γραμμής των ελληνοαλβανικών συνόρων και δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την επίθεση της κύριας δύναμης των Ιταλών.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον φιλόλογο Ηλία Γιαννακόπουλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ