Με αφορμή το Σαλόνι Αυτοκινήτου στη Σαγκάη φωτίζουμε την σταδιακή μεταφορά παραγωγής οχημάτων ή εξαρτημάτων από τη Γερμανία στις ΗΠΑ λόγω υψηλών επιδοτήσεων.«Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουνε την παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά τα επόμενα εργοστάσιά μας θα κατασκευαστούν σίγουρα εκεί. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η Ευρώπη να αποδειχθεί ο χαμένος των επικείμενων αλλαγών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Κλάους Ρόζενφελντ, επικεφαλής του προμηθευτή Schaeffler με 80.000 εργαζόμενους. Οι προθέσεις της τέταρτης σε μέγεθος γερμανικής προμηθεύτριας εταιρίας είναι ενδεικτική. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποσύρουν την παραγωγή από τη Γερμανία και την μεταφέρουν σε Κίνα και ΗΠΑ.

«Οι λόγοι της μεταφοράς παραγωγής σε άλλες χώρες ποικίλουν», εξηγεί μιλώντας στην DW ο Στέφαν Σνέμπεργκερ, μάνατζερ στην εταιρία συμβούλων της αυτοκινητοβιομηχανίας Berylls Strategy Advisors. Ένα από τα κύρια κίνητρα αφορά το υψηλό κόστος ενέργειας στην ΕΕ που είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από εκείνο στις ΗΠΑ. Και η γραφειοκρατία κάνει ωστόσο δύσκολη την ζωή των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σε πρόσφατη ανάλυση της Berylls αναφέρεται ότι τα σχέδια μεταφοράς παραγωγής στο εξωτερικό σημαίνουν για την ΕΕ την περίοδο 2023-2029 συρρίκνωση του σχεδιαζόμενου αριθμού παραγωγής οχημάτων. Δεν ισχύει ωστόσο για άλλες περιοχές του πλανήτη, στις οποίες αναμένεται αύξηση της παραγωγής οχημάτων, όχι όμως και στα επίπεδα του 2021.

Γερμανία: Σε κίνδυνο 100.000 θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την ανάλυση, μεταξύ Γερμανίας και βόρειας Αμερικής αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια ένα χάσμα παραγωγής περίπου 4.000.000 οχημάτων. Ας σημειωθεί ότι τόσο η Audi, όσο και η Ford έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ενισχύσουν την παραγωγή οχημάτων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου καταβάλλονται στους κατασκευαστές γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο πλαίσιο της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Κατά συνέπεια στη Γερμανία κινδυνεύουν 100.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, στη διαδικασία ψηφιοποίησης της παραγωγής η τάση για ενίσχυση εναλλακτικών κινητήρων είναι περισσότερο από σαφής, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ η μετάβαση από τους θερμικούς κινητήρες στα ηλεκτροκίνητα οχήματα συμβαίνει με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ΄ ότι στην Ευρώπη και την Κίνα. Έτσι στην Γερμανία το 14% των νέων κυκλοφοριών οχημάτων αφορούν καθαρόαιμα ηλεκτροκίνητα, στην Κίνα το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 21% και στις ΗΠΑ είναι λιγότερο από 6%.

Τα δεδομένα αυτά ενδέχεται ωστόσο να αλλάξουν το επόμενο διάστημα. «Οι εποχές, στις οποίες οι ηλεκτροκίνηση αφορούσε αποκλειστικά τη δυτική ακτή των ΗΠΑ έχουν παρέλθει», δηλώνει στην DW ο αμερικανός Χένινγκ Λουντς, ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνησης και συνεργάτης της Berylls Strategy Advisors.

Στην κορυφή των πωλήσεων το F-150 της Ford

Σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό, ο οποίος συνυπογράφει την εν λόγω ανάλυση, ΗΠΑ και Ευρώπη συναγωνίζονται για τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των σημαντικών αγορών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο μετά τη Κίνα. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να ξεπεράσουν μέχρι το 2030 τις 6 εκατομμύρια μονάδες το χρόνο. Ο Χένινγκ Λουντς εκτιμά ότι «οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Αμερικανικής Αρχής Ενεργειακών Ζητημάτων για την χαμηλότερα όρια κατανάλωσης καυσίμων καθώς, και οι ανακοινώσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας για χαμηλότερες τιμές έκλυσης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα δεν αποκλείεται να εκτοξεύσουν το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις ΗΠΑ μέχρι το 2030 κοντά στο 60%».

Πρόκληση για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί η κατανόηση των αναγκών του αμερικανικού αγοραστικού κοινού, το οποίο στην πλειονότητά του δεν γνωρίζει και πολλά για την ηλεκτροκίνηση. Στις ανάγκες περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα μοντέλα οχημάτων. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στις ΗΠΑ το ποσοστό ηλεκτρικών SUV και pickup αναμένεται να ξεπεράσει το 75%. Χαρακτηριστικό ότι το pickup F-150 της Ford ήταν και παραμένει το δημοφιλέστερο όχημα στην αγορά των ΗΠΑ».

Κλάους Ούλριχ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ