Μουδιασμένος είναι ο πολιτικός κόσμος και στη Γερμανία για τη νίκη της ιταλικής ακροδεξιάς. Ωστόσο το εθνολαϊκιστικό κόμμα AfD δηλώνει ότι «γιορτάζει μαζί με την Ιταλία».Οι Γερμανοί ακροδεξιοί του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, ΑfD, πανηγυρίζουν σπεύδοντας να συγχαρούν εγκάρδια την Τζόρτζια Μελόνι, νοσταλγό του φασισμού, για τη νίκη της στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συμπρόεδροι του κόμματος Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα συνεχάρησαν «την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας» κάνοντας λόγο για πολιτική αλλαγή. «Η Γερμανία είναι σχεδόν η μόνη χώρα στην Ευρώπη με Αριστερούς και Πρασίνους στον κυβερνητικό συνασπισμό» αναφέρουν οι συμπροεδρεύοντες.

«Γιορτάζουμε με την Ιταλία. Συγχαρητήρια στην κεντροδεξιά συμμαχία. Μαζί με τον φίλο μας Ματέο Σαλβίνι, η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Σουηδία στον Βορρά, Ιταλία στον Νότο. Οι αριστερές κυβερνήσεις ανήκουν στο παρελθόν» έγραψε μέσω twitter και η βουλευτής του AfD Μπέατριξ φον Στορχ.

«Δύσκολες μέρες για την Ευρώπη»

Κατά τα άλλα επικρατεί μούδιασμα και ανησυχία στον πολιτικό κόσμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε μια σημαντική χώρα της ΕΕ εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία.

«Έρχονται δύσκολες μέρες για την Ευρώπη» αναφέρει η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Σοδιαλδημοκράτες και πρώην υπ. Δικαισύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ σημειώνοντας μέσω της εφημερίδας Welt: «Η Μελόνι θα είναι μια πρωθυπουργός με πολιτικά πρότυπα τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία είναι ανησυχητική για την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ εκτιμά ότι με τη νέα ιταλική κυβέρνηση θα γίνει πιο δύσκολη «η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ράσμους Άντερσεν, κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου ιταλική διολίσθηση προς τα δεξιά» με τεράστιες επιπτώσεις για την Ευρώπη.

Δήμητρα Κυρανούδη. Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ