exofyllo_vivliouH EuroCapital και εγώ προσωπικά, έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου μου: “Οι ζημιές μας, κέρδη τους – Η λεηλασία της Ελλάδας” που θα γίνει την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013, από 6:00 έως 8:00 μμ,
στην αίθουσα “Σαντορίνη ΙΙ” του ξενοδοχείου Hilton.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

– Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου
– Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής Α’ Αθηνών
– Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Γιώργος Δεληκούρας.
Γιάννης Σιάτρας

(Η εκδήλωση θα γίνει στα πλαίσια της έκθεσης Money Show 2013)

Για περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο δείτε: www.i-siatras.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο διερευνά τα κρίσιμα γεγονότα που συνέβησαν από το ξέσπασμα της κρίσης έως και σήμερα, προσπαθώντας να αναδείξει μερικά “σκοτεινά σημεία”, τα οποία είχαν τεράστια σημασία στην εξέλιξη των πραγμάτων. Αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε και αδικήθηκε, τόσο από τη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων της, όσο και από τη λανθασμένη πολιτική που άσκησαν επί του θέματος οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου. Πολιτική που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως εγκληματική.
Ο χειρισμός της κρίσης από την πλευρά των ευρωπαίων και του ΔΝΤ αποσκοπούσε στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών και στην αποφυγή πρόκλησης αναστάτωσης στις οικονομίες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, άσχετα με το πόσο αυτό θα έβλαπτε τη χώρα μας. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε με πολλούς τρόπους.

Τα κύρια ερωτήματα στα οποία απαντά το βιβλίο είναι:

– Γιατί επιλέχθηκε και πού αποσκοπούσε το συγκεκριμένο «σχέδιο διάσωσης»;
– Γιατί αγόραζε ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
– Γνώριζε η τρόικα ότι το «σχέδιο διάσωσης» θα αποτύγχανε να διασώσει την Ελλάδα, αλλά θα πετύχαινε να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες;
– Πώς και γιατί οι ελληνικές τράπεζες καταστράφηκαν από τα ελληνικά ομόλογα; Γιατί τα αγόραζαν;
– Τί έχασε η Ελλάδα από το “κούρεμα” των ομολόγων την άνοιξη του 2012;
– Τί θα είχε συμβεί εάν η αναδιάρθρωση του χρέους είχε γίνει είτε το 2008, είτε το 2009;
– Πού πήγαν τα κεφάλαια του “μηχανισμού διάσωσης”;
– Τί έχασε η Ελλάδα από την κρίση;
– Τί κέρδισαν η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά;
– Υπό ποιές προϋποθέσεις πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη;
– Υπάρχει λύση για τα χρηματοδοτικά κενά και το χρέος;
– Θα μπορέσει να εξελιχθεί η Ευρώπη μία ένωση ίσων ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, ή μία Ευρώπη “δανειστών και οφειλετών”;
Δείτε στοιχεία για το βιβλίο και σελίδες προδημοσίευσης: http://www.i-siatras.gr/permalink/3091.html
Δείτε τους συνδέσμους με το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας: http://www.i-siatras.gr/permalink/3089.html
Δείτε περιλήψεις των κεφαλαίων: http://www.i-siatras.gr/permalink/3092.html
Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα: http://www.i-siatras.gr/permalink/3090.html
Δείτε τα κύρια σημεία του βιβλίου: http://www.i-siatras.gr/permalink/3093.html

Οι ζημιές μας, κέρδη τους – Η λεηλασία της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα μιας ανεύθυνης πολιτικής

Συγγραφέας: Γιάννης Σιάτρας
Πρόλογος: Γιώργος Χατζημαρκάκης
Εκδόσεις: EuroCapital
Κυκλοφορία: Οκτώβριος 2013
Σελίδες: 400
Τιμή βιβλίου:  16,50
ευρώ

ISBN: 978-960-7787-05-7

Βιογραφικό Σημείωμα

Γιάννης Σιάτρας του Κωνσταντίνου
Οικονομολόγος

Γεννήθηκα το 1963 στην Τρίπολη Αρκαδίας, αλλά λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου, έζησα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Σπούδασα οικονομικά στο University of Illinois των ΗΠΑ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησα με βαθμό “άριστα”. Συνέχισα τις σπουδές μου και πάλι στο University of Illinois, του οποίου ήμουν υπότροφος, απ’ όπου πήρα πτυχίο Master in Business Administration.

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα στην Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, ήδη από τα χρόνια των σπουδών μου. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών μου στο Σικάγο των ΗΠΑ, εργάστηκα στη First National Bank of Chicago και στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Κτηματικής Τράπεζας στο Σικάγο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τοποθετήθηκα στο Dealing Room της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης, απ’ όπου παραιτήθηκα το 1990.

Από το 1990 έως το 2004, υπήρξα ο ιδρυτής και ο εκδότης του επενδυτικού περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ ενώ ανέπτυξα και μία ποικιλόμορφη παράλληλη επαγγελματική δράση: EuroCapital Software (παραγωγή επενδυτικού λογισμικού, 1991 – 1998), EuroCapital Graphics (γραφικές τέχνες και εκτυπώσεις, 1994 – 2005), ΣΙΓΜΑ Επενδυτικών Υπηρεσιών (παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, 1994 – 1996), EuroCapital ΑΕΕΔ (επενδυτική διαμεσολάβηση και παροχή επενδυτικών συμβουλών, 1998 – σήμερα).
Επίσης κατά τα χρόνια αυτά, στην εταιρία μου, αναπτύξαμε το πρώτο χρηματιστηριακό site στην Ελλάδα (athenstock.com, 1997), ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (bookmarket.gr, 1998), ενώ, μέσω ειδικών εκδόσεων, δραστηριοποιηθήκαμε έντονα στο χώρο της χρηματιστηριακής και επιχειρηματικής ιστορίας στην Ελλάδα.

Κοινωνική Δράση:
Υπήρξα ιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επενδυτών και Διαδικτύου (1999) (www.sed.gr).
Το 2011, μαζί με πολίτες που γνώρισα μέσω του internet, ιδρύσαμε το Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι”, ο οποίος αναπτύσσει έντονη δράση με στόχο τη δίκαιη φορολογία και τον έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών (www.forologoumenos.gr).
Παράλληλα, συμμετέχω σε διάφορους περιβαλλοντικούς και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Πολιτική Δράση:
Το Νοέμβριο του 2011, υπήρξα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της “Δημιουργία, ξανά!”. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε πολιτικό κόμμα. Εκλέχθηκα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και κατά το 2012 κατείχα τη θέση του Αντιπροέδρου. Υπήρξα υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του Μαϊου 2012 (Β’ Αθηνών) και του Ιουνίου 2012 (στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου του νομού Σερρών). Τον Απρίλιο του 2013 αποχώρησα από το κόμμα, λόγω διαφωνιών μου με την πολιτική που ακολουθούσε.

Συγγραφική δράση:
“Τα 125 χρόνια της ιστορίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών”, στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 125 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του (Έκδοση του Χ.Α.Α., 2001).
“Το κόστος της Δημοκρατίας – Η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων” (Έκδοση του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, 2012).
“Τα φορολογικά συστήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” (Έκδοση του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, Απρίλιος 2013).
“Οι ζημιές μας, κέρδη τους – Η λεηλασία της Ελλάδας” – 2013.
“Κινητός Μέσος Όρος 200 Ημερών – Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών” – (η έκδοσή του αναμένεται το Δεκέμβριο του 2013)

Διάφορες χρηματιστηριακές, οικονομικές και φορολογικές μελέτες. Εκατοντάδες δημοσιεύσεις οικονομικών άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Λοιπή δράση:
Αρθρογραφώ σε εφημερίδες και περιοδικά, συμμετέχω σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, οργανώνω και συμμετέχω σε ειδικές εκδηλώσεις οικονομικού περιεχομένου, ενώ πραγματοποιώ ομιλίες σε Πανεπιστήμια, ιδιωτικές σχολές και Συλλόγους για θέματα φορολογίας, οικονομίας και επενδύσεων. Συμμετέχω σε συνέδρια οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δράσεις πολιτικού και κοινωνικού ακτιβισμού:
Είτε μεμονωμένα, είτε μέσω του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι”, έχω προβεί σε μία σειρά από δράσεις με έντονα πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

– Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2003-2009 (Φεβρουάριος 2010)
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα των προηγούμενων δεκαετιών, η αποκάλυψη του οποίου (Ιανουάριος 2010 από τη Eurostat), ουσιαστικά προκάλεσε την έντονα ανοδική πορεία στα spreads των ελληνικών ομολόγων και έσυρε τη χώρα στο Μνημόνιο. Η Εισαγγελία κατηγόρησε τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου και τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η υπόθεση έφθασε στη Βουλή (Σύνοδος 2009 – 2012), όπου όμως “αποσιωπήθηκε” από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, χωρίς να σχηματιστεί προανακριτική Επιτροπή. Καθώς η υπόθεση παραγράφηκε για τα πολιτικά πρόσωπα, εκκρεμεί η δίωξη των μη πολιτικών συνεργών (διευθυντής Στατιστικής Υπηρεσίας κλπ).

– Υποβολή προτάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών και στα πολιτικά κόμματα (Μάιος 2011)

– Συμμετοχή ως επιστημονικός συνεργάτης στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους (Μάιος 2011).

– Κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το ζήτημα των “συντάξεων μαϊμού” (Αύγουστος 2011).
Με βάση αυτή τη μήνυση ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των συντάξεων που δίδονταν σε άτομα που δεν τις δικαιούνταν.

– Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος (μέσω του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι) (Σεπτέμβριος 2011) και οργάνωση της πρώτης μαζικής προσφυγής στην ιστορία της Ελλάδας για φορολογικούς λόγους (Δεκέμβριος 2011).

– Κατάθεση της πρώτης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ειδικού τέλους ακινήτων (“χαράτσι”) – ΕΕΤΗΔΕ, (Οκτώβριος 2011, σε συνεργασία με το Σύλλογο Έλληνες Φορολογούμενοι).

– Πρωτοβουλία για την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στους μαθητές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (σε συνεργασία με το Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι”, Δεκέμβριος 2011)

– Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας, για το ζήτημα της παράνομης χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (Μάιος 2012).
Με βάση αυτή τη μήνυση ξεκίνησε η εξέταση τραπεζικών στελεχών για το ζήτημα της παράνομης χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

– Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens (Οκτώβριος 2012).
Πρόκειται για την προσπάθεια αποσιώπησης του μεγαλύτερου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο (σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) στοίχισε στον Ελληνικό λαό, τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση θα εκδικασθεί στο ΣτΕ στις 17 Σεπτεμβρίου 2013.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ