Μιλά στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Δρ. Ιωάννης Ψαρουδάκης κορυφαίος πανεπιστημιακός και ερευνητής σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την Ευρώπης, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και συγγραφέας βραβευμένων βιβλίων.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

Ο Δρ. Ιωάννης Ψαρουδάκης γεννήθηκε στην πόλη των Χανίων της Κρήτης. Μεγάλωσε εν μέσω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της εμφύλιας σύρραξης / εμφύλιου πολέμου που ακολούθησε. Αποφοίτησε από ένα γυμνάσιο επιστημονικού προσανατολισμού στα Χανιά.

Έκανε αίτηση στη ΜΙΤ όπου και τον δέχτηκαν και έτσι ήρθε στην Αμερική για σπουδές, ολοκληρώνοντάς τις αρχικά  σε αυτό το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Maryland και στο Πανεπιστήμιο Carnegie-Mellon.

Αυτός και η οικογένειά του κατοικούν σήμερα στο Ann Arbor του Michigan. Για το βιογραφικό του θα χρειαζόταν μια ξεχωριστή συνέντευξη μόνο και μόνο για τις επιστημονικές του επιδόσεις και διακρίσεις. Διετέλεσε κορυφαίος πανεπιστημιακός και ερευνητής σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την Ευρώπης, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και συγγραφέας βραβευμένων βιβλίων. Ανάμεσα σε άλλα ο ίδιος σήμερα δηλώνει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ:

«Μια κυβερνητική επιβολή για “δίκαιη” κατανομή του πλούτου, συνήθως μέσω της φορολογίας επηρεασμένη από πολιτικά συμφέροντα, ίσως και να οδηγήσει στα συσσίτια. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία ικανότητα στη δημιουργία πλούτου. Αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά κατά της τελευταίες δεκαετίες! Χρειαζόμαστε μια τροποποιημένη “ελεύθερη” οικονομική αγορά με έξυπνους κανονισμούς και “δημιουργικές” φορολογικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την επανεκπαίδευση της ηθικής για να υπάρξει καλύτερη ισορροπία από οικονομικής άποψης σε σχέση με αυτά που έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια».

Ακόμα σημειώνει ότι η επιτακτική ανάγκη για τεχνολογία είναι ένα πρέπει για τον κάθε πολίτη της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης να διαβάσει το βιβλίο. Αυτό το μικρό βιβλίο είναι ένα εργαλείο για να ξεκλειδώσει το μυαλό μας από τις προκαταλήψεις του ασαφούς σύννεφου της αδιέξοδης πολιτικής, της πανταχού παρούσας κυβέρνησης που επιχειρεί να λύσει όλα τα προβλήματά μας για εμάς χωρίς εμάς και με άγονα κομματικά συνθήματα (Θέσεις εργασίας! Θέσεις εργασίας! Θέσεις εργασίας!), καταλήγει ο ίδιος.

Τι ακριβώς πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο το οποίο έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές;

«Αν ο 20ος αιώνας ήταν ο Αμερικανικός αιώνας, τότε γιατί μοιάζει ο 21ος αιώνας τόσο αποθαρρυντικός για την Αμερική; Εφόσον η Αμερική εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο (και είναι), τότε γιατί φοβάται την παγκοσμιοποίηση η Αμερική; Αφού όλος ο κόσμος στέλνει τους καλύτερους και τους πιο λαμπρούς στην Αμερική για σπουδές, τότε γιατί χρειάζεται μεταρρυθμίσεις το εκπαιδευτικό σύστημα; Γιατί η πιο εύπορη χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μια στάσιμη οικονομία; Γιατί οι πολιτικοί κάθε πλευράς υποστηρίζουν θερμά τα κενά συνθήματα τους όπως: “Θέσεις εργασίας! Θέσεις εργασίας! Θέσεις εργασίας! “;

Όπως ακριβώς οι αγρότες μας του 19ου αιώνα που υπέστησαν την κοινωνική αναταραχή αλλά έκαναν μαζική στροφή προς έναν αστικό και κατασκευαστικό 20ο αιώνα, έτσι κι εμείς σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια νέα αναταραχή. Και οι δύο τεράστιες μεταπτώσεις προέρχονται από την ίδια πανίσχυρη δυνατή και μη αναστρέψιμη τεχνολογική πρόοδο.

Αυτή τη φορά, όπως παρουσιάζεται, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι η λαϊκιστική πολιτική ρητορεία θα πνίξουν την γεννήτρια του πλούτου, της ελεύθερη αγοράς, για όλους τους Αμερικάνους, αφήνοντάς μας με μια αποτυχημένη οικονομία και ένα αποτυχημένο έθνος. Η Αμερικανική καπιταλιστική οικονομία χρειάζεται επισκευή, τώρα. Θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι για να μοιραστεί ο πλούτος – όπως έγινε και τον 20ο αιώνα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – εκτός εάν οι πολιτικοί μας διαβεβαιώσουν ότι η επικρατούσα κατήφεια είναι δικαιολογημένη. Αυτή η πρόκληση είναι επιτακτική ανάγκη της τεχνολογίας».

Πόσο επίκαιρο είναι και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για τη χώρα μας;

«Το βιβλίο είναι επίκαιρο και συνδέεται με κάθε χώρα που εύχεται ένα καλύτερο μέλλον. Η επιτακτική ανάγκη για τεχνολογία είναι ένα πρέπει για τον κάθε πολίτη της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης να διαβάσει το βιβλίο. Αυτό το μικρό βιβλίο είναι ένα εργαλείο για να ξεκλειδώσει το μυαλό μας από τις προκαταλήψεις του ασαφούς σύννεφου της αδιέξοδης πολιτικής, της πανταχού παρούσας κυβέρνησης που επιχειρεί να λύσει όλα τα προβλήματά μας για εμάς χωρίς εμάς και με άγονα κομματικά συνθήματα (Θέσεις εργασίας! Θέσεις εργασίας! Θέσεις εργασίας!)”.

Πώς βλέπετε τον 21ο αιώνα για τις ΗΠΑ; Όταν ο προηγούμενος αιώνας ήταν ο καλύτερος σε όλα τα επίπεδα για την αμερικάνική οικονομία; Θα είναι αρκετά δύσκολος; Μήπως ο κινητήρας των ΗΠΑ χρειάζεται άμεση επισκευή;

“Η αφηγηματική υπέρβαση από παρωχημένες και στείρες κομματικές πλευρές είναι ένας ευγενικός τρόπος αφύπνισης πριν να είναι πολύ αργά, όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για κάθε ελεύθερο προοδευτικό έθνος. Αυτά τα έθνη θα πρέπει να δουν κατάματα το γεγονός που ο Δρ. Ψαρουδάκης θέτει απλά και όμορφα “διανομή του πλούτου χωρίς τη δημιουργία πλούτου είναι το μονοπάτι για τα συσσίτια”. Ο πλούτος του 20ου αιώνα διανεμήθηκε με καλές θέσεις εργασίας. Στον 21ο αιώνα, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων οι οποίες θα χρειάζονται προσωπικό για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο το εργατικό δυναμικό θα πρέπει να είναι καλύτερα εκπαιδευμένο και με ψηλότερο επίπεδο γνώσεων καθώς να κατέχουν και τεχνολογικές γνώσης».

Σε ποιο βαθμό επηρέασε θετικά ή αρητικά τις μέχρι τώρα οικονομικές εξελίξεις η τεχνολογία;

«Η τεχνολογία από μόνη της δεν επηρεάζει τα πράγματα. Η χρήση της από τους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό θέμα. Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για θετικά ζητήματα όπως για παράδειγμα για την καλύτερη ιατρική περίθαλψη (από τεχνική άποψη), καλύτερα φάρμακα, καλύτερη μεταφορά και καλύτερο υλικό κόσμο. Ωστόσο, η νομισματοποίηση σχεδόν σε όλα, άλλαξαν τις ανθρώπινες αξίες προς στο αρνητικό. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε την ηθική και να την κάνουμε πρωταρχικό στοιχείο εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Θεωρείτε μεγάλο κίνδυνο τις αναδυόμενες οικονομίες για την ευρωζώνη αλλά και για τις ΗΠΑ; Ποια η άποψή σας;

«Όχι! Αν η Ευρωζώνη καθώς και οι κοινωνίες των ΗΠΑ αντιδράσουν με το σωστό τρόπο, θα πρέπει να βλέπουν τέτοιες οικονομίες ως ευκαιρίες για να επεκτείνουμε την αγορά των προϊόντων και της γνώσης».

Θεωρείτε επιβεβλημένη μια πολιτική η οποία θα μοιράζει πιο δίκαια τα κέρδη των πολυεθνικών προκειμένου να επέλθει και η αναγκαία ισορροπία;

«Μια κυβερνητική επιβολή για “δίκαιη” κατανομή του πλούτου, συνήθως μέσω της φορολογίας επηρεασμένη από πολιτικά συμφέροντα, ίσως και να οδηγήσει στα συσσίτια. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία ικανότητα στη δημιουργία πλούτου. Αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά κατά της τελευταίες δεκαετίες! Χρειαζόμαστε μια τροποποιημένη “ελεύθερη” οικονομική αγορά με έξυπνους κανονισμούς και “δημιουργικές” φορολογικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την επανεκπαίδευση της ηθικής για να υπάρξει καλύτερη ισορροπία από οικονομικής άποψης σε σχέση με αυτά που έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια».

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ