Τα υγειονομικά μέτρα χαλαρώνουν, οι ποδοσφαιρικές ομάδες περιμένουν να καλωσορίσουν τους οπαδούς τους. Όμως εκείνοι δεν βιάζονται να επιστρέψουν στην κερκίδα.Χέρτα Βερολίνου, Βόλφσμπουργκ, Χόφενχαϊμ…Πολλές ομάδες της Μπουντεσλίγκα αναπολούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες προ κορωνοϊού, όταν δεκάδες χιλιάδες πιστοί οπαδοί γέμιζαν το γήπεδο, δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα για όλους και μία «καυτή» έδρα για την ομάδα τους. Η Μπουντεσλίγκα ήταν ένα από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις εισιτηρίων. Καθώς η πανδημία παρουσιάζει σχετική ύφεση και ο αριθμός των εμβολιασθέντων αυξάνεται, τα υγειονομικά μέτρα στα γήπεδα χαλαρώνουν.Οι οπαδοί μπορούν να γυρίσουν στο γήπεδο. Αλλά για κάποιον άγνωστο λόγο δεν βιάζονται να γυρίσουν. Μήπως έχουν αλλάξει συνήθειες;

Το περασμένο Σάββατο η μαχητική Βόλφσμπουργκ αντιμετώπιζε στο γήπεδό της τη Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ και υπολόγιζε στη βοήθεια των οπαδών της για να πάρει μία πολύτιμη νίκη. Με τη χαλάρωση των μέτρων είχε επιτραπεί η είσοδος σε 18.000 οπαδούς, αν και το γήπεδο θα χωρούσε ακόμη και 30.000. Τελικά κόπηκαν μόλις 12.845 εισιτήρια και η Γκλάντμπαχ απέσπασε μία πολύτιμη εκτός έδρας νίκη με 3-1. Παρόμοια εικόνα και στο γήπεδο της Χόφενχαϊμ στα κρίσιμα παιχνίδια με Ουνιόν Βερολίνου, Μάιντς και Βόλφσμπουργκ: στο γήπεδο είχαν επιτραπεί συνολικά 15.000 θεατές, αλλά δεν προσήλθαν περισσότεροι από 8.000. Πολλά από αυτά τα εισιτήρια είχαν μάλιστα πληρωθεί από χορηγούς. Ακόμη και η ομάδα της πρωτεύουσας, η ιστορική Χέρτα Βερολίνου, προσελκύει πλέον λιγότερους θεατές.

«Ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφαλής»

Ο Φόλκερ Γκολ, επικεφαλής της πρωτοποριακής παιδαγωγικής πρωτοβουλίας KOS που αναλύει την οπαδική κουλτούρα και λειτουργεί προληπτικά για να αποτρέψει φαινόμενα βίας, πιστεύει ότι η εξήγηση είναι απλή: ένα μεγάλο μέρος των παραδοσιακών οπαδών που είχαν συνηθίσει να βιώνουν τη συνολική εμπειρία του ποδοσφαιρικού Σαββατοκύριακου αποθαρρύνονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν υποχρεωτικό τεστ ή να φορούν προστατευτική μάσκα. Το συμπέρασμα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα για το «Βαρόμετρο της Μπουντεσλίγκα», στην οποία ο ένας στους τέσσερις ενδιαφερόμενους δηλώνει ότι δεν πηγαίνει πλέον στο γήπεδο, γιατί πολύ απλά «φοβάται να κολλήσει κορωνοϊό». Την ίδια στιγμή ο ένας στους πέντε λέει ότι «η υποχρεωτική μάσκα και η προβλεπόμενη τήρηση αποστάσεων» λειτουργούν αποτρεπτικά. Αποξενώνεται σιγά-σιγά ο κόσμος από την αγαπημένη του ομάδα; Μα όχι, αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει, «απλά πολύς κόσμος δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής» εκτιμά ο Άλφονς Μαντέχα, καθηγητής αθλητικού μάνατζμεντ στο τεχνικό επαγγελματικό ίδρυμα του Χαϊλμπρόν.

Ακόμη και ο οργανωμένοι οπαδοί φαίνεται να διστάζουν. Για παράδειγμα ο σύνδεσμος «The Unity» που εκπροσωπεί τους οργανωμένους οπαδούς της Μπορούσια Ντόρτμουντ, προειδοποιεί ότι ο νέος κανονισμός που επιτρέπει την είσοδο στο γήπεδο μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον ιό βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για την προσέλευση στο γήπεδο. «Η συνεχής επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και αστυνομικής ταυτότητας δεν συμβαδίζουν με την εμπειρία του γηπέδου», λένε τα μέλη της «Unity».

Εξαίρεση η Φρανκφούρτη;

Αλλά και οι Ultras, οι οργανωμένοι οπαδοί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, απαιτούν «θέσεις ορθίων χωρίς περιορισμούς», ενώ απορρίπτουν την «πλήρη προσωποποίηση της κάρτας εισόδου» με την καταγραφή προσωπικών δεδομένων. Ο ίδιος ο σύλλογος καλεί πλέον την οργανωτική αρχή της Μπουντεσλίγκα να επιτρέψει γεμάτο γήπεδο με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της Άιντραχτ απέναντι στη Χέρτα, στις 16 Οκτωβρίου. Έχει ενδιαφέρον η πρόταση της Φρανκφούρτης, αν μη τι άλλο γιατί είναι και ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Europa League. O Φόλκερ Γκολ πιστεύει πάντως ότι «είναι πολύ έντονη η επιθυμία των φιλάθλων να ξαναζήσουν έντονα την οπαδική κουλτούρα, όπως γινόταν και πριν από την πανδημία».

Σε διαφορετικό συμπέρασμα καταλήγει ωστόσο ο Χάραλντ Λάνγκε, καθηγητής στη Γυμναστική Ακαδημία του Βίρτσμπουργκ. Ο Λάνγκε πιστεύει ότι σε κάποιον βαθμό ο κόσμος έχει αλλάξει συνήθειες, γιατί στην περίοδο του εγκλεισμού «πολλοί φίλαθλοι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες για να αξιοποιήσουν παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο τους». Ο ίδιος μάλιστα προειδοποιεί ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η προσωρινή αποχή από το γήπεδο, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει …μόνιμη».

Γιόρνταν Ραζά (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ