Πωλούν τσάντες, πετσέτες, μπιζού, παγωνένα αναψυκτικά. Η δουλειά των πλανόδιων μικροπωλητών στις παραλίες ήταν πάντα δύσκολη. Με την πανδημία έγινε ακόμη δυσκολότερη.Ο Αλή βγάζει από το αυτοκίνητό του ένα σάκο με εμπορεύματα: τσάντες σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Τις παίρνει μαζί του και ξεκινά για την παραλία. Είναι μικροπωλητής και κάθε καλοκαίρι βγάζει τα προς το ζην από τους λουόμενους που θέλουν να κάνουν shopping στην παραλία. «Οι τιμές διαφέρουν. Κάποιες τσάντες κοστίζουν δέκα ευρώ, άλλες έξι. Εξαρτάται από το μέγεθος και την ποιότητά τους». Ο Αλή προμηθεύτηκε το ίδιο πρωί τις τσάντες από αγορά της Ρώμης και έπειτα έφυγε αμέσως για την παραθαλάσσια Όστια, περίπου μια ώρα από το κέντρο της Ρώμης.

Ο Αλή κάνει χρόνια αυτή τη δουλειά. Είναι συνηθισμένος να ρωτά ξανά και ξανά τους λουόμενους αν θέλουν να αγοράσουν κάτι από την πραμάτεια του. Οι περισσότεροι απλώς κουνούν το κεφάλι και δεν θέλουν να αγοράσουν τίποτα. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η δουλειά δεν πάει καλά, αλλά είναι καλύτερη από το τίποτα».

Πλανόδιος μικροπωλητής με σπουδές Οικονομικών

Ο Αλή είναι 54 ετών και κατάγεται από τη Σενεγάλη. Σπούδασε Οικονομικά στο Ντακάρ. Για πρώτη φορά ήρθε στην Ιταλία πριν από 28 χρόνια για να συνεχίσει τις σπουδές του. Αλλά η ανάγκη της οικογένειάς του για χρήματα τον έφερε στις παραλίες ως πλανόδιο μικροπωλητή. Πριν από την πανδημία είχε καλά έσοδα, αλλά από πέρυσι οι παραλίες έχουν αδειάσει και οι τουρίστες έχουν φύγει.

Πρόσφατα πάλι οι λουόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στις πλαζ, όπως και οι πλανόδιοι μικροπωλητές. Έτσι και ο Ραφίκ από το Μπαγκλαντές. Όμως η εικόνα που έχει ο ίδιος είναι μάλλον αρνητική. «Όλοι φοβούνται, η δουλειά είναι λίγη. Δεν αγοράζουν τίποτα, δεν θέλουν να τους πλησιάζουμε».

To πρόβλημα των αδειών

Τόσο ο Ραφίκ όσο και ο Αλή είναι πάντως προσεκτικοί, γιατί έτσι κι αλλιώς έχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Όπως και οι περισσότεροι πλανόδιοι μικροπωλητές, δεν έχουν επίσημη άδεια άσκησης επαγγέλματος, ούτε είναι δηλωμένοι στην εφορία. Η αστυνομία διενεργεί συχνά ελέγχους. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της αστυνομίας στο παραθαλάσσιο θέρετρο Φιουμιτσίνο, Ντανιέλα Καρόλα: «Υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν επιπτώσεις για όσους πωλούν προϊόντα παράνομα. Δεν υπάρχει πρόβλημα όταν έχουν άδεια. Στην περιοχή μας διενεργούμε συχνά ελέγχους».

Για τον Αλή, τον Ραφίκ και άλλους μικροπωλητές οι διαρκείς αστυνομικοί έλεγχοι είναι μπελάς. Εκτός από τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν χάνουν κυριολεκτικά το ψωμί τους. Ο Αλή, όπως λέει, δεν έχει άλλη επιλογή πια. Πρέπει να κερδίσει με κάθε τρόπο χρήματα για να στηρίξει την οικογένειά του στη Σενεγάλη. Ο ίδιος με χαρά, όπως λέει, θα δούλευε στην πατρίδα του αλλά εκεί τα χρήματα είναι ελάχιστα. Αν και θα ήθελε για τον ίδιο ένα καλύτερο μέλλον, για την ώρα δεν έχει άλλη επιλογή από τα επιστρέφει κάθε χρόνο στις ιταλικές πλαζ.

Ελίζαμπεθ Πόνγκρατς, ARD Ρώμη

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ