Η εποχή που οι φαρμακευτικές εταιρίες επικέντρωναν την έρευνά τους στην αναζήτηση νέων ουσιών έχει παρέλθει προ πολλού. Σήμερα ασχολούνται και με αλγόριθμους, εφαρμογές και την τεχνητή νοημοσύνη.Στο ψηφιακό εργαστήρι «BI X» της μεγαλύτερης γερμανικής ερευνητικής φαρμακευτικής εταιρίας Boehringer Ingelheim, ειδικοί από το χώρο της Πληροφορικής πειραματίζονται με νέες ιδέες που στο τέλος δεν θα οδηγήσουν όμως σε χάπια και συνταγές. Στο επίκεντρο βρίσκονται νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο ψηφιακό περιβάλλον, εξηγεί ο επικεφαλής του «BI X» Χάικο Σμιτ. Το εργαστήριο, στο οποίο η εταιρία επένδυσε αρχικώς περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, συνεργάζεται με όλα τα τμήματα της Boehringer Ingelheim. Στόχος είναι να εξετάζονται με συνοπτικές διαδικασίες οι δυνατότητες της τεχνικής υλοποίησης αλλά και το πιθανό όφελος νέων ιδεών, προκειμένου να αναπτύσσονται εντός ολίγων μηνών λειτουργικές και πρακτικές λύσεις.

Εικονικά ραντεβού με το γιατρό

Τα πρώτα πρότζεκτ έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ένα από αυτά είναι ένα πόρταλ για την επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτητών κατοικιδίων και κτηνιάτρων. «Εδώ και λίγο καιρό οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων στις ΗΠΑ μπορούν να κλείνουν και να πραγματοποιούν εικονικά ραντεβού, αντί να πρέπει να πηγαίνουν κάθε φορά με το ζώο στο ιατρείο», εξηγεί ο Σμιτ. Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης οι διάφορες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί προσπαθούν να αναπτύξουν νέους αλγόριθμους για την καλύτερη διάγνωση ασθενειών. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προβλεφθεί όμως εάν κάτι απ΄ όλα αυτά καταφέρει να λανσαριστεί στην αγορά.

Η Boehringer Ingelheim δεν είναι φυσικά η μόνη φαρμακευτική που πειραματίζεται στο ψηφιακό περιβάλλον. Με αφορμή τα 350α γενέθλιά της η Merck εγκαινίασε το νέο κέντρο καινοτομίας της επιχείρησης, προϋπολογισμού 69 εκατομμυρίων ευρώ. «Στόχος είναι να βρεθούν σε έναν δημιουργικό χώρο εκείνα τα μυαλά που θα αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για τις μελλοντικές μας δραστηριότητες», επισημαίνει ο επικεφαλής της Merck Στέφαν Όσμαν.

Σε διαρκή αναζήτηση ειδικών

Στο κέντρο καινοτομίας εργάζονται σήμερα 150 άνθρωποι. Σύντομα αναμένεται να γίνουν περισσότεροι. 565 start-up επιχειρήσεις ανταγωνίστηκαν για να εξασφαλίσουν μια θέση στο κέντρο καινοτομίας. Δέκα από αυτές αναμένεται να στεγαστούν εκεί από τις αρχές του 2019 και να τροφοδοτούν τη Merck με νέες ιδέες. Η τελευταία τους ανταμείβει με δωρεάν γραφεία για τρεις μήνες, προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και έως και 50.000 ευρώ.

Η γενναιοδωρία αυτή όμως δεν είναι ανιδιοτελής. Σύμφωνα με τον γερμανικό Σύνδεσμο Ψηφιακών Τεχνολογιών Bitkom η Γερμανία καταγράφει σήμερα έλλειψη 55.000 ειδικών στο χώρο της Πληροφορικής. Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν το δυσεύρετο εξειδικευμένο προσωπικό οι φαρμακευτικές προσφέρουν μια σειρά προνομίων και μπόνους, όπως εργασία από το σπίτι, ευέλικτα ωράρια εργασίας, συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις της επιχείρησης κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση το ψηφιακό περιβάλλον είναι ένα αρκετά νέο και δύσκολο, αλλά αναμφίβολα πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης για τις φαρμακευτικές.

Κρ. Σουλτς / Αλ. Στουρμ (dpa) – Κ. Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ