Δύο ακτιβιστές από το Ιράν, η δικηγόρος Nasrin Sotoudeh και ο σκηνοθέτης Jafar Panahi, είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Η επιλογή των νικητών έγινε από τον Πρόεδρο Schulz και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.  

“Η απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στους Ιρανούς Nasrin Sotoudeh και Jafar Panahi αποτελεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αναγνώρισης σε μια γυναίκα και έναν άνδρα που δεν έχουν υποκύψει στον εκφοβισμό και που έχουν αποφασίσει να θέσουν την τύχη της χώρας τους πάνω από τη δική τους. Ελπίζω ειλικρινά να μπορέσουν να έρθουν στο Στρασβούργο το Δεκέμβριο για να παραλάβουν το βραβείο τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Πρόεδρος Schulz, μετά την ανακοίνωση των νικητών

Ο Πρόεδρος Schulz θα απονείμει το βραβείο στα πλαίσια πανηγυρικής συνεδρίασης κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του ΕΚ το Δεκέμβριο στο Στρασβούργο.

Nasrin Sotoudeh

Η Nasrin Sotoudeh, γεννημένη το 1963, είναι Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει εκπροσωπήσει ακτιβιστές της αντιπολίτευσης οι οποίοι φυλακίστηκαν μετά τις αμφιλεγόμενες ιρανικές προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, ανηλίκους που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, γυναίκες και κρατουμένους συνείδησης. Συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2010 με την κατηγορία της διάδοσης προπαγανδιστικών ιδεών και της συνομωσίας σε βάρος του κράτους και κρατείται σε απομόνωση.

Η Nasrin Sotoudeh έχει δύο παιδιά. Πρόσφατα ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη για τις παρενοχλήσεις που δέχεται η οικογένειά της από το ιρανικό κράτος.

 

Jafar Panahi

Ο Jafar Panahi, γεννημένος το 1960, είναι Ιρανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. Η πρώτη διεθνής αναγνώριση ήρθε με την ταινία του “The White Balloon” που κέρδισε τη “Χρυσή Κάμερα” (Camera d’Or) στο Φεστιβάλ Καννών το 1995. Οι ταινίες του συχνά πραγματεύονται τη δύσκολη ζωή των παιδιών, των άπορων και των γυναικών στο Ιράν.

Ο κ. Panahi συνελήφθη το Μάρτιο του 2010 και αργότερα καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και 20 χρόνια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και απαγόρευση να σκηνοθετεί ταινίες. Η τελευταία του ταινία “This is not a Film” μεταφέρθηκε λαθραία από το Ιράν στο Φεστιβάλ Καννών του 2011 σε ένα USB στικ, κρυμμένο μέσα σε ένα κέικ.

 

Την υποψηφιότητά των Sotoudeh και Panahi πρότειναν οι ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, καθώς και οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, José Ignacio Salafranca και Elmar Brok και 11 άλλοι ευρωβουλευτές.

Οι άλλοι δύο φιναλίστ ήταν ο Ales Bialiatski, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Λευκορωσία και το ρωσικό μουσικό συγκρότημα Pussy Riot.

Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης που πήρε το όνομα του από το Σοβιετικό επιστήμονα και αντικαθεστωτικό Andrei Sakharov, δημιουργήθηκε από το ΕΚ το Δεκέμβριο του 1988, και απονέμεται σε πρόσωπα ή οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Το βραβείο συνοδεύεται από ένα έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ