Το Προεδρείο

Άγιος Νικόλαος, 02.08.2010. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών που διοργάνωσαν στο Λασίθι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών που διοργάνωσαν στο Λασίθι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.

Η σύναξη των Κρητικών που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των αποδήμων Κρητών από όλες τις περιοχές της υφηλίου όπου υπάρχουν οργανωμένες κοινότητες Κρητών. Παράλληλα πολύ μεγάλη και ουσιαστική ήταν η συμμετοχή των Κρητικών του νησιού στις εργασίες που διεξήχθησαν τις πρώτες δύο μέρες στον Άγιο Νικόλαο και ολοκληρώθηκαν χθες στη Σητεία.

Όπως διαπιστώθηκε, η Κρήτη δεν περιορίζεται στα στενά όρια του νησιού, απλώνεται σε όλο τον κόσμο, μοιράζοντας απλόχερα τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού των Κρητικών, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών αποτέλεσε την αφετηρία για μια νέα πορεία συνεργασίας και δράσης για την Κρήτη που θα προωθήσει, τη συνέργια όλων των δυνάμεων της Κρήτη και οι απόδημοι Κρήτες, είναι πρεσβευτές του νησιού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Στις δεδομένες συγκυρίες για τη χώρα μας, ο ρόλος των αποδήμων αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για την Κρήτη, όσο και ευρύτερα για την Ελλάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κρήτη και η Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες και προκλήσεις για το μέλλον.

Σε αυτές τις ευκαιρίες, επικεντρώνεται για τη συνέχεια, το ενδιαφέρον όλων των Κρητικών, μέσα από μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια, στην οποία θα συμμετέχουν η Πολιτεία, η Περιφέρεια Κρήτης, τα επιστημονικά ιδρύματα, οι επιχειρηματικοί και επαγγελματικοί φορείς και ολόκληρη η κοινωνία εντός και εκτός Κρήτης. Ζητούμενο για όλους είναι, η ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση στο νησί, με κριτήριο την αξιοποίηση των πόρων της μεγαλονήσου με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Το συνέδριο αποφάσισε να χαράξει μια συγκροτημένη στρατηγική εξωστρέφειας και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης και να προωθήσει μια σειρά από εξειδικευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, στους τομείς της επιχειρηματικής συνεργασίας, της ανάδειξης και προώθησης του πολιτισμού, των κρητικών προϊόντων, της κρητικής διατροφής αλλά παράλληλα να ενδυναμώσει την παρουσία και το ρόλο των απόδημων Κρητικών νεολαιών, με την δημιουργία Παγκοσμίου Συμβουλίου Νεολαίας.

Ο στόχος για ένα πολύ- επίπεδο παγκόσμιο δίκτυο των Κρητών που θα στηρίζεται και θα προωθεί το πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, ανάμεσα στους φορείς και τους πολίτες της Κρήτης με τους απόδημους, είναι ορατός και εφικτός.

Για το λόγο αυτό άλλωστε θα παραμείνει ενεργή η ιστοσελίδα του Συνεδρίου (www.cretanscongress.gr) με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη επιμέρους δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες οι προτάσεις που καταγράφηκαν ανά θεματικό εργαστήριο στους τομείς του Πολιτισμού, της Επιχειρηματικότητας, της Νεολαίας και της Κρητικής Διατροφής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η ικανοποίηση μας είναι πολύ μεγάλη από την εξέλιξη του Συνεδρίου. Νομίζω πως το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας. Η συμμετοχή του κόσμου ασφαλώς ήταν μεγάλη την πρώτη μέρα λόγω και της παρουσίας του Πρωθυπουργού αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η συμμετοχή των Κρητικών τη δεύτερη μέρα που υπήρχε σημαντική δουλειά στα εργαστήρια και στις συνεδρίες, ήταν εξαιρετική και αποδεικνύει ότι υπήρχε πραγματική βούληση για συνεργασία που έφερε θετικά αποτελέσματα και κυρίως τη διάθεση να συνεχίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις για την Κρήτη και τους απόδημους», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργος Αεράκης.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης τόνισε ότι το στοίχημα που είχε τεθεί για μια επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία θα αποτελέσει αφετηρία συνεργασίας για την Κρήτη, κερδήθηκε στο μέγιστο βαθμό. «Στόχος ήταν αυτό το Συνέδριο να γίνει η αφετηρία για την συνεργασία των Κρητικών όπου γης στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάπτυξη της Κρήτης, με κριτήριο τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πιστεύω ότι αυτό έγινε και πραγματικά χαιρόμαστε γιατί μια νέα εποχή ξεκινά από το Συνέδριο που φιλοξενήσαμε στο Λασίθι», τόνισε ο Νομάρχης.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, πρώην υπουργός κ. Νίκος Σκουλάς δήλωσε: «Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα είναι μια τεράστια προίκα για την Κρήτη και τους Κρήτες όπου γης, που δεν πρέπει να χαθεί μένοντας στα χαρτιά. Αμέσως τώρα, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσει η δεύτερη φάση της κοινής μας προσπάθειας: Η δράση, η υλοποίηση. Μέσα από την επίπονη διαδικασία που ακολουθήσαμε, προέκυψαν αυτόματα και οι ομάδες που θα αποτελέσουν και τους μηχανισμούς υλοποίησης. Σ’ αυτό, θα έχουμε συμμάχους και αρωγούς, την πολιτεία, την Περιφέρεια Κρήτης, τα επιστημονικά μας ιδρύματα, τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς και ολόκληρη την κοινωνία εντός και εκτός Κρήτης στην οποία, σε τελική ανάλυση, αφορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ