Ο Τούρκος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή από το 2017. Mιλώντας στην DW εξηγεί γιατί, παρ’ όλα αυτά, έχει ακόμα ελπίδες.DW: Γιατί ανησυχεί τόσο η κυβέρνηση μήπως σας δει ελεύθερο;

Οσμάν Καβάλα: Η μακρόχρονη κράτησή μου βοηθά να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον μου είναι ακριβείς. Ο Πρόεδρος (σσ: Ερντογάν) έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ενοχή μου είναι ο λόγος της φυλάκισής μου. Αυτή η δήλωση μπορεί επίσης να γίνει κατανοητή ως εξής: η φυλάκισή μου δείχνει τη βαρύτητα της ενοχής μου. Αν αποφυλακιζόμουν, θα αποδεικνυόταν ότι οι κατηγορίες εναντίον μου ήταν κατασκευασμένες και ότι η δίκη για το Γκεζί ήταν μια φάρσα.

DW: Με ποιο τρόπο συμμετείχατε στις διαδηλώσεις στο Γκεζί πριν από δέκα χρόνια;

Οσμάν Καβάλα: Όταν έμαθα για πρώτη φορά το σχέδιο της κυβέρνησης να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο που θα κατέστρεφε ολοσχερώς το πάρκο, συμμετείχα με τους συναδέλφους μου σε μια εκστρατεία για να πείσω την κυβέρνηση και το κοινό ότι αυτή ήταν μια κακή ιδέα.

Το γραφείο μου είναι ακριβώς δίπλα στο πάρκο. Έτσι μπορούσα να παρακολουθήσω και να μιλήσω με τους νέους που μαζεύονταν εκεί. Μου έκανε εντύπωση η αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν το πάρκο. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν καμία σχέση με κάποια οργάνωση και μάλλον ήταν η πρώτη τους φορά που συμμετείχαν σε μια τέτοια δράση. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, έφερα ένα μεγάφωνο και ένα πλαστικό τραπέζι στο πάρκο. Αυτό – και μερικά μπισκότα – είναι τα μόνα στοιχεία που παρουσίασε το κατηγορητήριο για να υποστηρίξει την κατηγορία ότι χρηματοδότησα τις διαδηλώσεις.

DW: Πώς σας φαίνεται η κατηγορία της κυβέρνησης ότι βρισκόσασταν πίσω από τις διαδηλώσεις στο Γκεζί; Κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ποτέ.

Οσμάν Καβάλα: Το να βάλεις κάποιονπίσω από τα κάγκελα στην Τουρκίασήμερα δεν προϋποθέτει πια μια σοβαρή προσπάθεια στοιχειοθέτησης μιας υποτιθέμενης εγκληματικής πράξης και αναζήτησης συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων – εφόσον η κυβέρνηση πιστεύει ότι κάποιος είναι ένοχος.

Στην περίπτωσή μου, ο κ. Ερντογάν άρχισε να κάνει σοβαρές καταγγελίες εναντίον μου πριν καν συνταχθεί το κατηγορητήριο. Νομίζω ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εισαγγελείς που ετοίμασαν το κατηγορητήριο πιστεύουν στην πραγματικότητα τον παράλογο ισχυρισμό ότι σχεδίασα και οργάνωσα τις διαδηλώσεις.

DW: Συμφωνείτε με το επιχείρημα ότι με την τιμωρία σας η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στον δυτικό κόσμο;

Οσμάν Καβάλα: Νομίζω ότι η δίωξή μου μετέφερε αρκετά μηνύματα που στόχευαν κυρίως στο εγχώριο κοινό. Όπως αναφέρεται επίσης στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2019 για την υπόθεσή μου, η σύλληψή μου στέλνει ένα μήνυμα στους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών. Τους προειδοποιεί να μην συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θεωρούνται ενοχλητικές από την κυβέρνηση. Το πραγματικό μήνυμα είναι ότι εάν ο Πρόεδρος κρίνει ένα άτομο ένοχο, τότε ούτε το τουρκικό ούτε το διεθνές δίκαιο μπορούν να εμποδίσουν τη δίωξή του.

DW: Γιατί ασχοληθήκατε με αυτό το «ναρκοπέδιο», γνωρίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να ανακατεύεστε σε τέτοια θέματα; Θα μπορούσατε να είχατε επικεντρωθεί στο να βγάζετε χρήματα όπως πολλοί άλλοι.

Οσμάν Καβάλα: Το να βγάζεις χρήματα είναι εντάξει. Αλλά νομίζω ότι είναι μεγάλο προνόμιο να ζεις σε μια κοινωνία όπου άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και διαφορετικών εθνοτήτων νιώθουν ίσοι πολίτες. Και όπου οι φτωχοί και οι πλούσιοι μπορούν να απολαμβάνουν τις ίδιες δημόσιες υπηρεσίες. Η πεποίθηση ότι η δουλειά κάποιου συμβάλλει στη δημιουργία μιας τέτοιας κοινωνίας δίνει επίσης την αίσθηση του πλουτισμού – παρά τους κινδύνους που εμπεριέχει.

DW: Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση στην αυξημένη ισόβια κάθειρξη; Πώς αισθάνεστε τώρα;

Οσμάν Καβάλα: Περίμενα μια πολυετή κάθειρξη, καθώς κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για να δικαιολογήσουν τη μακρόχρονη και αυθαίρετη παρανομή μου στη φυλακή. Δεν ήξερα ότι θα καταδικαζόμουν σε ισόβια κάθειρξη με τα ίδια στοιχεία που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ανεπαρκή για τη δίωξή μου.

Στις προηγούμενες ακροάσεις, η παράταση της κράτησής μου, χωρίς την κατάλληλη αιτιολόγηση, με είχε αφήσει με ένα έντονο αίσθημα αδικίας. Όταν άκουσα την ετυμηγορία, ένιωσα βαθιά λύπη για την κατάσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστών στη χώρα μου.Προσπαθώ όμως να διατηρήσω την εσωτερική μου ηρεμία και να περιμένω μια πολιτική αλλαγή στη χώρα μου.

DW: Οι εκλογές είναι προ των πυλών. Ποιες είναι οι ελπίδες και οι φόβοι σας;

Οσμάν Καβάλα: Το γεγονός ότι έξι κόμματα της αντιπολίτευσης από διαφορετικά μέρη του πολιτικού φάσματος έχουν σχηματίσει συμμαχία και ότι έχουν εκπονήσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα που περιγράφει πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν μαζί την Τουρκία είναι πολλά υποσχόμενο.

Κοιτάζω το μέλλον της Τουρκίας με ελπίδα. Έχουμε μια ισχυρή πολιτική αντιπολίτευση με βαθιά ριζωμένη παράδοση και οργανωμένο δίκτυο. Υπάρχει χώρος για δημοκρατική πολιτική και πολιτική δραστηριότητα που δεν μπορεί να κατασταλεί και που θα εμπόδιζε τη μετάβαση σε ένα αυταρχικό σύστημα – ακόμα κι αν η αντιπολίτευση δεν κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές.

Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ